Biliminsanı Aslan Tsipinov öldürüldü

0
517
Kabardey Balkar Cumhuriyeti Savcılık Araştırma Komitesi Soruşturma Bölümü’nün yaptığı açıklamaya göre 51 yaşındaki Prof. Aslan Tsipinov Çegem Rayonuna bağlı Şaluşka köyündeki evinden dışarı çağrıldı. Otomobille gelen iki şahıs tarafından evinin önünde başına iki el ateş edilen biliminsanı olay yerinde vefat etti.
Aslan Tsipinov Adıge ulusal gelenek göreneklerinin propagandası üzerinde çalışmaktaydı.
Yakın bir geçmişte toplumsal alanlarda etkili olan Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Müftüsü Anas Pşıhaçev de kendi evinin önünde öldürülmüştü.
Kabardey-Balkar hükümeti öldürülen etnograf ve toplum adamı Aslan Tsipinov’un ailesini yalnız bırakmayacak Hükümet Tsipinov’un ailesine 500 bin ruble ödemeye karar verdi. Hükümet toplantısı, Aslan Tsipinov anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Kabardey-Balkar Başbakanı Aleksandr Merkulov, güvenlik güçlerinin suçlular ve haydutların aranması konusunda halkla yakın çalışması gerektiğini belirtip Tsipinov’un ailesine başsağlığı dileklerini ifade etti.
Sivil toplumdan tepki
Kabardey Balkar Cumhuriyeti sivil toplum örgütleri ortak bir bildiri yayınlayarak cinayeti protesto etti. Geçen yılın son aylarında yaşanan bir dizi terörist eyleme ve suikastın hatırlatıldığı bildiride şunlar ifade edildi:
“Baksan hidroelektrik santralinin bombalanması ile başlayan bu süreç, cumhuriyetteki Müslümanların lideri Anas Pşihacev’in öldürülmesi ve yine cumhuriyette tanınmış bir isim olan Aslan Tsipinov’un öldürülmesi ile devam etti.
Öldürülen bu insanların aşırı dincilerin ölüm listesinde oldukları gibi söylentiler var.
Cumhuriyetin bilinen tanınan önemli insanları fiziksel olarak yok ediliyorlar.
Önde gelen aydınların ve din adamlarının öldürülmesi bu toplumun ciddi bir sorunudur. Bu mesele sadece kriminolojik yöntemlerle çözülemez, sorun ideolojik çerçevede de ele alınmalıdır.”
Olayların engellenememesinde ve söz konusu yıkıcı fikirlerin yayılmasında sivil toplumun zayıflığı ve halkın pasifliğinin önemli rol oynadığına vurgu yapılan bildiride, kolluk kuvvetlerinin kamunun güvenliği bir yana kendi güvenliklerini bile sağlayamadığı da belirtilerek şu açıklamalara yer verildi:
“ Şu anda mevcut durum sadece kuvvet kullanarak değiştirilemez. Bunun için, tüm kamu kurumlarının katılacağı, gençlikle entegre ve geniş katılımlı bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz etnik ve kültürel kimliklerin, milli geleneklerin korunması aracılığıyla dini aşırılığın yayılmasına karşı gelinebileceğini düşünüyoruz. Kamu kuruluşları yanı sıra, cumhuriyetteki tüm sağlıklı güçlerin sosyo-politik durumu iyileştirmek, etkin ve acil önlemler geliştirmek için güçlerini birleştirmeleri gerekmektedir. Hükümet ve sivil toplum yapılarının aktif bir ortak çalışma yürütmeleri, sorunun çözümü için olumlu yönde önemli sonuçlar getirecektir.”
Bildiriye imza atanlar arasında, KBC Sivil Toplum Örgütleri Adına Koordinasyon Kurulu, Abhazya Gazileri Birliği ve KBC Adığe Hase de yer aldı. ( cherkessia.net)

 

 

Sayı : 2011 01