Meçhul Ressam aranıyor

0
599
Resimlerin tamamı kurşun kalem kullanılarak, A4 boyundan biraz daha büyük resim kağıdına yapılmış. Her birinin arkasında “TİFLİS’89” ibaresi bulunuyor. Ressam el yazısı ile imzaladığı için ismi net değil, sizden gelecek yorumlarla netleştirebileceğimizi umuyorum
Atlheskir Janberd Dinçer


2008 yılının nisan ayında, Türkiye’deki açık arttırma internet sitelerinden birinde “Karakalem Kafkas Savaşçısı” başlığı ile bir satış ilanı çıktığında, üç adet karakalem resmi aldım. Satıcı ürünleri gönderirken, elinde bu resimlerden 50 tane daha olduğunu, arzu edersem onları da toplu olarak bana satabileceğini söyleyen bir mesaj attı. Neredeyse bir ay kadar süren bir pazarlık sonucu diğer resimlerin satışı için de kendisi ile anlaştık. Ancak elindeki elli resimden on tanesini, süre giden bu pazarlık döneminde kıramayacağı arkadaşlarına dağıttığını, dolayısı ile kalan kırk adet resmi gönderebileceğini söyledi ve anlaştık.
Resimlerin tamamı kurşun kalem kullanılarak, A4 boyundan biraz daha büyük resim kağıdına yapılmış. Her birinin arkasında “TİFLİS’89” ibaresi bulunuyor. Ressam el yazısı ile imzaladığı için ismi net değil, sizden gelecek yorumlarla netleştirebileceğimizi umuyorum.
Satıcının söylediğine göre, resimler karton bir dosya içerisinde, Tiflis’te binlerce kitabın bulunduğu bir sahaf dükkanında tozlu rafların arasında tesadüfen bulunmuş. Yakın bir arkadaşımın Abhazyalı eşi ile konuştuğumda, Sovyetler Birliği döneminde, Gürcistan’daki Güzel Sanatlar Akademilerinin konusunda en iyi kabul edilen okullar arasında yer aldığını ve Kuzey Kafkasya’daki cumhuriyetlerden binlerce gencin resim eğitimi için bu okullara gittiği bilgisini edindim.
Ressamın kim olduğu, nereli olduğu, halen hayatta olup olmadığı bilinmiyor. Bu seri içerisinde yaklaşık on adet resim Türkiye’de başka birilerinin elinde ama kimler olduğu bilinmiyor. Resimlerin tamamındaki karakterler, mimari, coğrafya, giysiler, silahlar vs. yüzde yüz Kuzey Kafkasya’ya ait. Resimlerden birinde dikkatli bakıldığında, bayrak taşıyan bir Çerkes atlısının bayrağında tamamlanmamış bir Adığe bayrağının ok ve yıldızlarının eskizini, başka bir resimde ise Çeçen kulelerini görebilirsiniz. Özellikle insan ve at anatomilerindeki kusursuzluk hayret verici.
Elimdeki resimlerin tamamını -www.esnips.com/web/mechulressam- adresine yüklemiş durumdayım. Resimlerin açıldığı sayfada “original size” kutucuğunu tıklarsanız, her boyutta baskıya müsaade edecek, yüksek çözünürlüklü kopyalarına ulaşabilirsiniz. Gerçek boyutta yüklenmeleri biraz zaman alabilir, zira yüksek çözünürlükle tarandıkları için büyük hacme sahipler.
Resimleri bir şekilde satın almış olduğum için her hangi bir telif hakkı problemi yoktur. Orijinalleri bendedir. Dileyen herkes istediği gibi kullanabilir. Bu resimleri basarak çocuklarınıza boyatabilir, bu resimlerle evlerinizi süsleyebilir, her türlü medya ortamında kullanabilirsiniz.
En içten sevgi ve saygılarımla…

 

Sayı : 2011 01