Sarıkamış Şehitleri anıldı

0
466
Sarıkamış Harekatı’nın 96. yılı anısına, Küçükçekmece Belediyesi ‘‘Sarıkamış Türküsü’’ adlı anma programı gerçekleştirdi. Geceye Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Başkan Yardımcıları Levent Uslu, Enver Şengül, Mustafa Kuzugüden, gazeteci yazar Ahmet Özdemir ile Küçükçekmeceliler katıldı. Program çerçevesinde Recep Ergül, 90 bin şehide yakılan ağıtlardan oluşan ‘‘Sarıkamış’a Varamadan’’ adlı albümünden derlediği çalışmasını davetliler ile paylaştı. Ergül, Türkçe ve Kürtçe ağıtların yanı sıra tulum ve kemençe eşliğinde Karadeniz yöresinden de ağıtlar söyledi.
Sunuculuğunu Mesut Mertcan’ın yaptığı gecede, Türkçe, Çerkezce, Gürcüce, Lazca ve Kürtçe olarak tümü Sarıkamış üstüne yakılmış ağıtları, Recep Ergül ile birlikte Solistliğini Şahin Arıkan’ın yaptığı Grup Nartların Sesi, Bayar Şahin, Mustafa Tatlıtürk ve Gülseven Medar seslendirdi. Sanatçı Recep Ergül’ün uzun yıllar süren derleme çalışmaları ile toparlayıp albümler haline getirdiği ağıtlar, tarihi birer vesika niteliği taşıyor.
Ağıtlar seslendirildi
Program öncesi kokteyl verilen gece, Sarıkamış üzerine yazılan şiirlerle başladı. Sonrasında Sarıkamış Harekatı’nı anlatan 20 dakikalık bir belgesel gösterildi. Belgeselin ardından konuşan gazeteci yazar Ahmet Özdemir, Sarıkamış’ın insanlık tarihinde çok önemli bir yerinin olduğu söyleyerek ‘bugünü unutmayalım unutturmayalım’ derken başta Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay olmak üzere gecede emeği geçen herkese teşekkür etti. Özdemir’in konuşmasından sonra sahneye Recep Ergül geldi ve Sarıkamış üzerine yazılmış en güzel ağıtları gelen davetliler için seslendirdi. Ergül ve arkadaşlarının Türkçe, Çerkezce, Gürcüce, Lazca ve Kürtçe ağıtlar okuduğu gece, Küçükçekmecelilerden yoğun ilgi gördü. Konserin son türküsü Yemen türküsünde ise Recep Ergül, türküyü beraber söylemek için Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ı ve diğer sanatçı arkadaşlarını sahneye çağırdı. Sahneye gelen Başkan Yeniay seyircilerle birlikte Yemen türküsüne eşlik etti.
Emanetin farkındayız
Türkü bitiminden sonra bir konuşma yapan Başkan Aziz Yeniay; “Bugün 90 bin şehidimizi saygıyla ve şükranla yadediyoruz. Allah mekanlarını cennet eylesin. Sarıkamış’ta şehit olan canların bize ne kadar kutsal, ne kadar değerli bir emanet bıraktıklarının farkında olarak bugün burada onları bir kez daha andık. Buraya gelen tüm sanatçı dostlarımıza, orkestradaki kardeşlerimize ve bu anlamlı günde burada bizimle beraber olan değerli halkımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi. Başkan Yeniay, günün anısına sanatçı Recep Ergül ve gazeteci yazar Ahmet Özdemir’e çiçek verdi.
Sarıkamış Harekatı’nın 96.yılı anmasında ağıtları seslendiren gruplardan biri de ‘Nartların Sesi’ oldu

 

Sayı : 2011 01