Adıgey Cumhuriyeti İstanbul EMITT-2011 Turizm Fuarında

0
419
Adıgey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
Aslan Thakuşinov’un, fuar için hazırlanan broşürdeki mesajı:
Değerli Arkadaşlar,
Yayımlanan bu eserde sizleri selamlamaktan içtenlikle mutluluk duymaktayım.
Şaşırtıcı bir bölgedir Adıgey Cumhuriyeti! Belki de dünyada bu kadar tarihi, kültürel ve doğa güzelliklerinin olduğu başka bir yer yoktur.
Adıgeler’in (Çerkesler’in) tarihi toprakları ve onun muhteşem manzaraları, dağ nehirleri, kristal şelaleleri, büyüleyici kanyonları ve dereleri sizlere sunulmuştur.
Ama bu güzellikleri kendi gözlerinizle görmek en güzelidir. Sizler bizim değerli ve görmekten memnun olacağımız misafirlerimizsiniz ve sizlere Adıgey’in bütün güzelliklerini göstermekten memnuniyet duyarız. 


Nalmes Halk Dansları Topluluğu
Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu “Nalmes”, Adıge (Çerkes) kültürünün timsali olmakla beraber, sadece Adıgey Cumhuriyeti’nin değil aynı zamanda tüm Adıge toplumunun kültürel topluluğudur. Ekibin turneleri dünyanın değişik ülkelerinde aynı derecede başarılı geçmektedir.
Asya Eutıh
Asya Eutıh; Kuzey Kafkasya’daki tek kadın silah yapımcısıdır. Onun elleriyle yaptığı silahları, kraliyet aile üyeleri ve cumhurbaşkanları hediye olarak alırken büyük bir onur duymaktadır. Onun yaptığı takıları dünyanın birçok ülkesinde bayanlar gururla taşımaktadır. O en karmaşık tekniklerle değerli metallerle çalışan kuyumcu, toplumunun geçmişini ve Kuzey Kafkasya kültürünü araştıran araştırmacıdır.
Zamudin Guçev
Antik Çağ araştırmacısı Zamudin Guçev; modern yaşamda vatandaşların çoktan unuttuğu sesleri hatırlatmıştır. Adıge halk müzik aletleri olan “kamıl” (flüt) ve “şıç’epşın” (keman) üreticisi, antik Adıge el dokuma sanatı olan hasır paspas “p’uable” ustası Zamudin; geleneksel el sanatları üzerinde tanınan bir otoritedir.
Ulusal Müze
Adıgey Cumhuriyeti Ulusal Müzesi, Kuzey Kafkasya’da en eski müzelerden biridir. Müze 2010 yılında 85.yaşına ulaşmıştır. Müze tasnifi yapılmış 270 binden fazla, eşsiz bir koleksiyona sahiptir.
Ulusal Müze; Türkiye, Suriye, Ürdün, Avrupa ve Amerika’da yaşayan Adıge (Çerkes) diyasporası üzerine çalışmalar yapan ve ‘Adıge Yaşamı’ adı altında bir sektöre sahip Rusya’daki tek müzedir.
Maykop Kültürü
Kuzey Kafkasya halkları kültürü, çağımızdan 3 bin yıl öncesinde, erken tunç çağında ünlü Maykop Höyüğünden dolayı Maykop Kültürü adını almıştır. Maykop Höyüğü’nde bulunanlar sadece tarihi açıdan değil aynı zamanda sanatsal açıdan da büyük önem taşımakta ve buluntulara paha biçilememektedir.
Maykop Höyüğü’nde bulunan eserler sanatsal ve tarihi açıdan Kuzey Kafkasya için büyük bir anıt görevi görmektedir.
Dolmenler – Arkeolojik kültür
Dolmen şeklindeki anıt mezarlar ağırlıklı olarak Kardeniz kıyısının dağlık-ormanlık alanlarında yaygın halde bulunmaktadır. Kuzey Kafkasya’daki eski çağlardan kalma dolmenler erken tunç çağında MÖ. 2400-2100 yılları arasında ortaya çıkmıştır. Dolmenler taş levhalar ve bloklardan inşa edilmiş ve kaya kütleleri oyularak yapılmış anıtsal (megalitik)yapılardır. Dolmen kültürü eski Abhaz-Adıge etnik gruplarıyla ilişkilendirilmektedir. Adıgelerde ve Abhazlarda “İspıwun” “spıun” (cüceler evi, mağara) olarak adlandırılmaktadır. Bugün Kuzey Kafkasya’da bilinen yaklaşık 2200 dolmen bulunmaktadır.
Doğu Müzesi
Doğu Ulusal Sanat Müzesi Kuzey Kafkasya şubesi Kuzey Kafkasya sanat eserlerinin toplanması konusunda Rusya’da uzmanlaşmış tek müzedir ve haklı olarak “Kafkasya Sanat Kapısı” olarak adlandırılabilir.
Rusya, İspanya, Almanya, Fransa, Japonya ve diğer ülkelerde sergilenen ve önemli başarılar elde eden “Adıgey Höyük Hazinesi” büyük bilimsel ve kültürel öneme sahiptir.
Bugün müze koleksiyonu yaklaşık 5 bin öğe içerir ve şu kategorilerde beğenilere sunulmuştur: “Değerli metaller ve değerli taşlar”, “Resim, çizim ve heykel”, “Kumaşlar, Kumaş Dokumalar”, ”Seramik, ahşap ve metal” ve “Arkeoloji”.
Müze Adıge (Çerkes) dünyasınca ünlü sanatçıların yanı sıra Şimyakin (Karden) ve Chuş M. gibi dünyaca ünlü sanatçıların da sergilerine evsahipliği yapmaktadır.
Yürüyüş Turizmi
Yürüyüş (trekking) önceden planlanan bir güzergah üzerinde Adıgey’in güzelliklerini, saflığını ve doğanın sessizliğini insan gruplarına gösterir. Bu ateş etrafında romantizm ve günbatımı görkemi, bu kişisel gelişim fırsatı, unutulmaz bir deneyim ve yeni arkadaşlıklar demektir.
Ekoloji Turizmi
Kafkas Devlet Biyosfer Milli Parkının büyük bir kısmı, UNESCO tarafından Dünya Doğa Mirası (Batı Kafkasya adaylığı) olarak kabul edilmiştir. Batı Kafkasya adaylığı UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası Komitesinin Marakeş’te (Fas) yapılan XXII. oturumunda kabul edilmiş olup, Rusya’da bu ünvana sahip beşinci yerdir. Batı Kafkasya’daki bu bölgenin ‘Dünya Doğa Mirası’ olarak kabul edilmesi bu bölgenin eşsiz doğal komplekslerine sahip olmasıdır.
Mağara Turizmi
Mağaracılık aşırı eğlenceli bir tatil ve spor türüdür. Mağara turları, yer altı mağaralarında özel ekipmanlar kullanarak doğal engelleri aşmaktır. Mağaracılık yeni deneyimler ve heyecan uğruna, güneşli ve mavi gökyüzünü mağaraların karanlık ve nemli koridorlarına tercih eden güçlü ve cesur insanlar içindir. Laganaki’nin yüksek yaylaları bu tür bir tatil için idealdir.
Su Turizmi
Adıgey’de su turizmi şişme botlarla (sal, katamaran, kano, kayak) dağ nehirlerinde yol katetmektir. Beyaz Nehir (Şhaguaşe) her yaştan turist için, çok deneyim gerektirmeyen bir rafting güzergahıdır. Bu macerada modern tam teçhizatlı güvenlik hizmetleri, kurtarma hizmetleri ve tecrübeli rehberler bulunmaktadır. Adıgey nehirlerinde düzenli olarak Rusya ve dünya standartlarında yarışmalar düzenlenmektedir.
Atlı Turizmi
Atlı turizmi açık havada yapılan sıradışı ve egzotik aktivitelerden birisidir. Atla gezi için özel bir eğitim gerekmemekte olup hem yetişkinler için hem çocuklar için erişilebilir ve oldukça ilginçtir. Önemli olan atları sevmek ve onlara saygı duymaktır. Adıgey dağlarındaki patikalarda yapılan atlı geziler sizlere hoş duygular yaşatacaktır. Bugünün modern dünyasında insanların nadiren doğayla iç içe olduğu, doğanın sağlık açısından yararlı etkilerini hissettiği zamanlar çok olmamaktadır. Güvenli bir at üzerinde, kuş sesleri eşliğinde aromatik bitki kokularıyla içinizi doldurarak yapacağınız bir gezi, ruhsal mutluluğunuzu yenilemenize yardımcı olacaktır.
Bisiklet Turizmi
Bisiklet turizmi çevre dostu ve sağlık açısından önemli bir tatil türüdür. Bisikletle seyahat muhteşem dağ manzarası, yüksekten akan şelaleler, mağaralar ve azgın nehir görüntülerinden zevk almaktır. Bütün bunlara seyahat tutkunlarının ilgisiz kalması mümkün mü?
Gerçeği söylemek gerekirse temiz kristal hava, çam ormanlarının aroması ve dağ çayırlarının değişik kokusu organizmanın iyileşmesi için en iyi ilaçtır.
Jeep Seyahati
Jeeple seyahat, dağ arazilerinde ve dağ nehirlerinde yüksek yol tutuşlu araçlarla yapılan sıradışı bir gezidir. Adıgey’in en güzel yerlerini ve yaşayan doğanın zor ulaşılabilen güzelliklerini görmek için bulunmaz bir fırsattır. Ve bütün bunları senenin dört mevsimi görmek mümkün.
Kanyon Turizmi
Kanyon turizmi aşırı eğlenceli bir tatil türü olup ıslak kayalara tırmanmaya, kayalardan ve çıkıntılardan atlamaya, yarıklarda yüzmeye, oluklardan geçmeye, kaya duvarlara tırmanmaya, dik yamaçlardan inmeye ve benzeri aktivitelere hazır olmak demektir. Bu kendini sınamak, başarının tadına varmak ve kendi gücüne güven duymak için muhteşem bir şanstır.
Kar araçları
Kar araçları kış turizminin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Kışın kar sıkıntısı olmayan Adıgey’de, kar araçlarıyla geziler her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir. Yapılan bu gezilerde, güçlü bir makineyi yönetmenin dışında zengin programdan alınacak zevk de çok fazladır. Kar araçlarıyla geziler Kasım ayından başlayarak Mayıs ortalarına kadar devam etmektedir.

 

Sayı : 2011 02