Müze İşi, Bir Ulus İşidir

0
533
Jajıy Zekeriya İsrail’deki Kfar-Kama Adıge köyü müzesinde çalışıyor. Ulusal tarihimize ilişkin anlatıları derleme işleriyle uğraşıyor. Maykop’a geldiğinde bize anlattıkları, yaşam gerçeğinden alınmış şeyler.
“Müze danışmanıyım” diyor Jajıy Zekeriya. “Anayurttan getirilmiş olan eski Adıge/Çerkes kamaları, pşıne (akordiyon/çalgı), beşik ve demirden yapılmış eşyaları sergiliyoruz. Müze 5 yıldan beri faaliyette ve Şhalaholar’ın evinde bulunuyor.”
Bir ailenin evinin içindeki müze turistlere mi açılmış durumda?
Ziyaretçi sayısı az değil. İsrail küçük bir ülke ama İsrail’e gelip giden sayısı az değil. ABD, Avrupa ülkeleri, Rusya ve başka ülkelerden gelenler köyümüz müzesini ziyaret ediyorlar.
Müzenin büyütülme olanakları var mı?
Bize yardımcı olanlara teşekkür ediyoruz. Kabardey-Balkar Devlet Başkanı Kaneko Arsen Kfar-Kama’ya gelmişti, müzemize ilgi gösterdi. Müzeyi daha iyi düzenlememiz, içini yenilememiz için maddi yardımda bulundu, gazeteniz aracılığıyla kendisine yeniden teşekkür etmek istiyorum.
Müze’nin ana görevi sizce nedir?
Müze işi, bir ulus işi. Müzeyle üne kavuşmak olanaklı mıdır, bilemiyorum. Müdürümüz Thavho Zuheyr Adıgey’e her gelişinde, soydaşlar arasındaki bağları, kültürel bağları güçlendirmek için elinden geleni yapıyor. Müzedeki malzeme sayısını çoğaltmaya ve daha fazla sergi açmaya çalışıyor, modern düzenlemeler yapıyoruz.
Ulusal bağları ve turizmi geliştirmeyi nasıl başardığınızı ayrıntılı olarak anlatır mısınız?
Kfar-Kama’ya gelenlerin resimlerini ve haberlerini ayrı bir bölümde sergiliyor ve anlatıyoruz. Müzemizde Adıgey’in ünlü toplulukları “İslamıy” ve “Nalmes”in, Adıge oyuncu ve yazarlarının özel bir bölümü var. Bir yılda Rusya’dan bir milyondan çok turist İsrail’e geliyor.
Spor konusuna hiç değinmediniz.
Futbolcularımız karşılıklı ziyaretlerde bulunuyor, dostluk karşılaşmaları yapıyorlar. Bundan sonra da ilişkileri geliştirmenin olanaklarını araştıracağız.
Tüm iyi isteklerinizin gerçekleşmesini dilerim.
Teşekkür ederim. (Adıge Maq)
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

 

Sayı : 2011 02