Türkiye ve Rusya geri kabul anlaşması imzaladı

0
467
Türkiye ve Rusya arasında vizesiz rejime geçişin önündeki en büyük engel olarak görülen Geri Kabul Anlaşması, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen törenle imzalandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Moskova’da hem Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev hem de Başbakan Vladimir Putin ile görüşmesinde üzerinde anlaşmaya vardığı vizesiz rejime geçişin önündeki son engel olarak görülen ve yasa dışı göçle mücadelede önem taşıyan Geri Kabul Anlaşması’na, Türk tarafından Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Şakir Fakılı, Rus tarafından da Federal Göçmen Servisi Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Smorodin imza attı.
Büyükelçi Fakılı törenin ardından Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, anlaşmanın imzalanmasının ardından kısa bir onay sürecinin bulunduğunu belirterek, “Türk ve Rus makamları hem Geri Kabul Anlaşması’nın hem de vize anlaşmasının onaylandığını karşılıklı olarak birbirlerine duyuracaklar” dedi.
Anlaşmaların onaylandıktan 30 gün sonra yürürlüğe gireceğini ifade eden Fakılı, “Biz süreci mümkün olan en kısa sürede tamamlamak için elimizden geleni yapacağız. Rusya tarafının da kısa sürede onaylamasını bekliyoruz” diye konuştu.
Vize muafiyetinin iki ülke arasında gidiş-gelişleri kolaylaştıracağını söyleyen Büyükelçi Fakılı, Ruslardan artık vize parası alınmamasından dolayı ortaya çıkacak maddi kaybın, vizelerin kalkması nedeniyle aratacak turist sayısı sayesinde fazlasıyla giderileceğine inandıklarını
kaydetti.
Söz konusu anlaşmanın imzalanmasıyla, iki ülke arasında, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in geçen yılın mayıs ayında Ankara’ya yaptığı ziyarette imzalanan “Vize Muafiyeti Anlaşması”nın yürürlüğe girmesi için en önemli adım atılmış oldu.
Geri Kabul Anlaşması, imza atan ülkelerin, kendi topraklarından diğer ülkeye illegal olarak giriş yapanları geri alma yükümlülüğünü getiriyor. Moskova söz konusu Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasını özellikle son yıllarda Türkiye üzerinden gelen ve Rusya üzerinden Doğu Avrupa ve AB ülkelerine geçmek isteyen kaçakların sayısının artmasından dolayı istediğini belirtiyor.
Vize Muafiyet Anlaşması’ndan ardından Geri Kabul Anlaşması’nın da iki ülkedeki iç sürece uygun şekilde onaylanması gerekiyor.
Dışişleri yetkilileri, anlaşmanın TBMM’de onaylandıktan 30 gün sonra yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek, herhangi bir aksilik çıkmaması halinde iki ülke arasında vizesiz seyahatlerin nisan ayında başlayabileceğini kaydettiler. (milliyet.com.tr)

 

Sayı : 2011 02