Kafkasya’da yeni tehlike

0
569

Kara Şahinler Orman Kardeşleri’ne karşı

Kuzey Kafkasya’daki katliamlardan bunalan halk, militanları ve ailelerini öldürmek için silaha sarılacakları tehdidinde bulundu.
Örgütün tabanın oluşturanlar, militanların çoğunun gözdesi olan radikal İslamcı görüş Vahabilik karşıtı ‘Kara Şahinler’ adlı bir grup kurdular. Kabardey-Balkar’da kurulan grup, 3 Rus turistin bir kayak merkezinde öldürülmesi olayı dahil son zamanlarda gelişen bir dizi saldırı nedeniyle tedirginlik yaşayan dağlık ülkeyi eski sakin günlerine geri döndürmeye ant içti.
Kendisini ‘Kara Şahinler’ üyesi olarak tanıtan yüzü gizlenmiş bir adam Ren TV’nin röportajında şöyle diyordu: “Devam ederlerse, biz de çocuklarını öldüreceğiz. Onlara kendi ilaçlarını tattıracağız, böylece ne kadar acı verdiğini anlayacaklar.”
Yüzü siyah bir atkıyla gizlenen ve sesi değiştirilen adam; bölge halkının bombalamalardan ve cinayetlerden bıktığını, aynı şekilde karşılık vermek istediklerini belirtirken “İşadamları, votka fabrikatörleri ve benzerlerinden para tahsilatı yapabilirler ama çocuklarımızı öldüremezler.” diyordu. Militanların girişimcilerden maddi destek aldığı biliniyor.
‘Kara Şahinler’in ‘Orman Kardeşleri’yle** dövüşmeye istekli, çoğunluğunu öldürülen polislerin akrabalarının oluşturduğu bireyler tarafından kurulan bir grup olduğunu belirtiyordu adam.
 ‘Kara Şahinler’ grubu geçen ay yayınlanan bir dizi video aracılığıyla amaçlarını duyurdu. Videolarda Kabardey-Balkar’daki terör sanıklarının akrabalarına karşı yapılan birkaç saldırının görüntüleri de vardı.
Videodaki saldırıların birinde, dedektifler tarafından bazı cinayetlerle ilişkilendirilen ve kaçak durumunda olan Astemir Mamishev’in başkent Nalçik’teki akrabalarına ait evin bahçesine molotof kokteylleri atan kimliği belirsiz kişiler gösteriliyordu. Bu olayla ilgili herhangi bir suç ihbarında bulunulmamıştı Olay yerinin yakınında ‘Kara Şahinler’ imzalı bir tehdit mektubu bulundu.
Şubat ayında Mamishev ve cinayet sanığı bir başka militan Aznaparukh Samayev’in ailelerine ait evlerin yakınında el bombaları patladı. Saldırıları üstlenen bir grup olmadı.
Kuzey Kafkasyalı militanlar Kavkaz Center adlı internet sitesinde, ‘Kara Şahinler’in mücahitleri yıldırmak isteyen kolluk kuvvetlerinin oluşturduğu bir grup olduğunu iddia etti.
Bir kanıt sunulmadı ama bahsettikleri uygulama duyulmadık bir şey değil. Yetkili kurumların sanık militanlara teslim olma konusunda baskı uygulamaları için aile bireylerini gözaltına aldığı söylentisi hep olmuştur.
Emniyet güçleri konusunda uzman olan araştırmacı gazeteci Andrei Soldatov ‘Kara Şahinler’in arkasında FSB’nin olduğu iddiasına şüpheyle yaklaştığını belirterek şöyle söyledi: “FSB gayrı resmi örgütler kurmayı sevmez.”
 ‘Kara Şahinler’, yapılanmalarının Arsen Kanokov’un ülkeyi daha güvenli hale getirmek için silahlı bir halk meclisi kurma çağrısına denk gelmesi nedeniyle hükümetin kendilerine arka çıktığını düşünebilirler.
Kabardey-Balkar yirmi yıldan fazla süredir nispeten huzur içindeydi, ancak son dönemde Kuzey Kafkasyalı militanların bu ülkeye odaklandığını gösteren bir dizi saldırının ardından olaylar kötüleşti.
İslamcı militanlar Şubat ayında ülkenin turizm endüstrisine ve emniyet altyapısına ciddi darbeler vuran eylemler gerçekleştirdi. 3 Moskovalı turist Elbrus Dağı yakınlarında silahla vurularak öldürüldü, bölgedeki teleferik hattına bombalı saldırı düzenlendi. Nalçik’teki FSB bürolarına, FSB’nin sanatoryumuna ve trafik kontrol noktalarına saldırılar yapıldı. Kanokov emniyet güçlerine karşı gerçekleştirilen saldırıların yıllık oranın dört katına fırladığını belirtti.
Resmi rakamlar olmasa da kavkaz.uzel internet sitesi Kabardey-Balkar’da 2010 yılında 41 bomba ve bir intihar saldırısı gerçekleştiğini belirtti. 2009’da ise hiçbir intihar saldırısı olmamış, sadece 12 bomba saldırısı gerçekleşmiş.
Kıyaslama yapacak olursak, bölgenin en çalkantılı ülkesi Dağıstan, 2010’da 112 bomba ve altı intihar saldırısına sahne olmuş. 2009 rakamları ise 69 bombalama ve bir intihar saldırısı. Çeçenya’da 2009’da 62 bombalama ve bir intihar saldırısı gerçekleşmiş. 2010 yılında bombalama sayısı 39’a düşerken intihar saldırısı sayısı dörde çıkmış. (themoscowtimes.com)
*The Moscow Times gazetesinde yazar.
**Baltık devletleri Almanya tarafından işgal edildikten sonra 1944-1945’de Sovyetler tarafından işgal edildi. İlerleyen yıllarda Stalinist baskıların daha da ağırlaşmasıyla, bu ülkelerde yaşayan 170 binden fazla insan daha iyi kamufle olmak amacıyla sık ormanlara çekilerek anti-Sovyet direnişini başlattılar. Bu gruba ‘Orman Kardeşleri’ denirdi.
Çeviri: Serap Canbek

Sayı : 2011 03

Yayınlanma Tarihi: 2011-03-01 00:00:00