3F ve Kafkasya

0
920
Medvedev ve Putin Kayakta (1)
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 2014 Kış Olimpiyatları’nın düzenleneceği ve bir Türk inşaat şirketi tarafından yapılan kayak sahalarının en az Alpler’deki kadar iyi olduğunu söyledi. Putin, devlet başkanı Dimitri Medvedev ile birlikte Soçi’deki bir kayak turnuvasını izledi.
Tesislerle ilgili olarak uzmanlarla görüştüğünü belirten Putin, uzmanların Soçi’deki kayak sahalarının Avusturya ve İsviçre’deki kadar iyi olduğunu dile getirdiklerini söyledi.
*Ronaldo’ya karşı top koşturacak (1)
Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, 10 Mart’ta başkent Grozni’de Brezilya’nın 2002’de Dünya Kupası’nı kazanan milli takım kadrosuyla özel bir maç düzenleyecek. Çeçenistan Spor Bakanı Haydar Alkhanov aralarında Ronaldo, Kaka ve Ronaldinho gibi dünya yıldızlarının bulunduğu Brezilya takımına karşı oynayacak Çeçen takımına Kadirov’un kaptanlık yapacağını belirtti. Brezilya’nın teklife ne yanıt vereceği henüz netlik kazanmadı. Futbola olan ilgisiyle tanınan Çeçen lider, geçtiğimiz günlerde 2 kez dünyanın en iyi futbolcusu seçilen Ruud Gullit’i, Rus Prömiyer Ligi’nde oynayan Çeçen Terek Grozni takımının teknik direktörlüğüne getirmişti. Kadirov, 2018’de Rusya’da düzenlenecek Dünya Kupası kapsamında, Çeçen futbolcuları en az bir maça çıkarmak istiyor.
İki spor konusu, iki pazarlık konusu, iki rekabet konusu, iki Kafkasya konusu, iki geçmiş, iki gelecek konusu… Siz ne derseniz deyin ismine ben haberlere bakınca yazıklar olsun diyorum içimden, dışımdan. Biz Karadeniz’le, Hazar Denizi arasındaki koca bir konumun tarihten bugüne sahibi olarak bu kadar sportik, jimnastik, elastik miyiz diye düşünüyorum?
Dünya tarihinin en acımasız liderlerinden, İspanya’yı 36 yıl boyunca diktatörlükle yöneten General Franco ülkesinin ekonomik şartlarının insanları zorlamasına, ülke yapısının bozuk olmasına, halkın perişan durumda olup adaletsizlikten yakınmasına rağmen halkın hala isyan etmemiş olmasının nedeni sorulduğunda söyle cevap verir;
 “Ben halkımı 3F ile yönettim. Yüz bin kişilik beşiklerde de uyuttum”
3 F: Fado, Fiesta ve Futbol
Fado: Müzik. Ağıt şeklinde bir nevi uyuşturucu etkisi yapan ve insanları duygusallaştıran bir müzik çeşidi
Fiesta: Dans, televole kültürü… Eğlencenin sınır tanımadığı bir kültür.
Futbol: Söylenecek çok şey var futbol için… Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki futbol toplumun afyonudur…
Bahsettiği beşikler de “stadyum”lardır.
“Delilik, aynı şeyi tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir” demiş Einstein…
Durum aynen buna benziyor işte. Derdim eleştirmek değil. Göstermeye çalıştığım şey tarihten ders alınmadığı, benzer şeylerin yapıldığı ve birilerinin halen uyuduğudur.
Bir milyon insanın katili olan ve otuz altı yıllık mutlak hükümdarlık kuran Franco’nun son sözleri “Ölmek ne kadar zormuş” biçimindedir.(2) Bu sözler kendinden ziyade fikirleri için söylenmiştir, diye düşünmek mümkündür.
 (1)- Habertürk Gazetesi, 19 Şubat 2011
(2)-Terör, Semih Eryıldız, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, Kasım 1993
Hakan Çelik NARTKO

 

Sayı : 2011 04