Ankara, Adapazarı ve İstanbul’u kapsayan dört günlük bir Türkiye ziyareti yapan Bagapş’ın ‘gayri resmi’ ziyareti sırasında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yayınladığı mesajla Gürcistan’ın ‘gönlünü almayı’ ihmal etmedi. Açıklamada, Bagapş’ın ziyaretinin “Türk vatandaşları tarafından kurulan sivil toplum örgütlerinin daveti üzerine” ve “onların münhasır sorumluğunda” gerçekleştiğinin altı çizilirken, “Türkiye’nin, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığı ve desteklediği, bu politikayı temel bir tutum olarak sürdürdüğü” vurgulandı.
Abhazya Devlet Başkanı Bagapş, Türkiye’de yaşayan Kafkasya kökenli yurttaşların uzun süredir planladığı ziyareti gerçekleştirmek üzere 7 Nisan’da Türkiye’ye geldi.Bagapş’ın uzun süredir planlanan ancak hükümetin ABD, NATO ve Gürcistan politikaları nedeniyle sürekli ertelenen ziyareti sonunda gerçekleşirken, AKP hükümetinin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara ise Abhaz lidere yönelik “hoşgeldin” mesajı değil, Gürcistan’a yönelik özür ve “yanlış anlamayın” mesajı damgasını vurdu.Abhaz lider Bagapş, Abhazya’nın resmi devlet sitesinden yaptığı açıklamada ‘‘Ben uzun zamandır Türkiye’ye gelip milletimin yaşadığı yerleri görmek insanlarımızı ziyaret etmek istiyordum. Abhazya devletinin başında kim olursa olsun bu ziyareti gerçekleştirmekle sorumludur’’ dedi.Bagapş’ın ziyareti ve öncesinde yaptığı bu açıklama, başta Türkiye Çerkesleri olmak üzere Türkiye’de yaşayan Kafkasya kökenli yurttaşlar tarafından coşkuyla karşılandı.
Protokol Yemeği
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Vasileviç Bagapş onuruna Ankara Atlı Spor Kulübü’nde verilen protokol yemeğine birçok davetli ve bürokrat katıldı. Bagapş burada yaptığı konuşmada, ilk olarak beraber geldiği delegasyon adına Türkiye’deki Abhazlara ve salonda bulunan herkese teşekkür ederek başladı.
Konuk devlet başkanı konuşmasının özetle şunları söyledi: “Sizin de bildiğiniz gibi Abhazya çok zor zamanlardan geçti, büyük bir savaş atlattı. Sizin de bildiğiniz gibi rahmetli Vladislav Ardzınba’nın önderliğinde yapılan mücadelede birçok şehit verdik. Hiçbir zaman onları unutmadık. Savaştan sonra ki en zor dönemi yaşıyoruz. Bizim en çok önem verdiğimiz konu Türkiye ve bağımsızlığımızı kabul eden Rusya ile iyi ilişkiler içerisinde olmaktır. Burada ticaret ile uğraşan işadamlarını Abhazya’ya davet ediyoruz. Biz savaşta zor durumdayken zafer kazandık, bundan sonraki süreç içerisinde daha çok çalışarak yine bir zafer kazanacağız. Biz daha önce de birkaç kez Türkiye’ye gelme girişiminde bulunduk, ancak bu süreç uzun sürdü, bunun nedenlerini de çok iyi biliyoruz, ama tekrar Türkiye Cumhuriyeti’ne bizim buraya gelmemize müsaade ettiği için teşekkür ediyoruz.”
Düzenlenen basın toplantısında ise sorulara yanıt veren Bagapş, Abhazya’nın hiçbir zaman Gürcistan topraklarında bir ülke olmadığını ifade ederek “Biz hiç Gürcistan`a saldırmadık. Gürcü halkıyla savaşmıyoruz. Gürcistan ile her türlü görüşmelere hazırız ama iki ayrı tanınmış ülke olarak. Başka türlü görüşmemiz mümkün değil” dedi.
Türk gemilerinin Gürcistan tarafından durdurulmasına ilişkin bir soruya ise “Gürcistan’ın Somali`deki korsanlardan farkı yok Bu doğru bir yol değil” yanıtını veren Bagapş, Abhazya`nın Azerbaycan ve Ermenistan ile olan ilişkilere yönelik bir başka soru üzerine ise, “Sovyetler Birliği zamanında bu ülkelerle birlikte yaşıyorduk. Biz Sovyetler Birliğinin torunları olarak iki ülke arasındaki sınır insanı üzüyor. Sınırlar çizilse de biz birbirimize yakın ülkeleriz” ifadelerini kullandı.

Hükümet panikte
Tertip Komitesi’nden uyarı
‘Sınır’ krizine nokta kondu
Kvarçiya “Abhazya ve Rusya Federasyonu kanunları ile ve aynı zamanda eski SSCB kanunları tarafından sabitlenmiş olan Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki Psou nehri ve Kafkas sıradağları üzerindeki şu anki sınır Abhazya için tartışılacak bir konu değildir. Sadece Aibga kasabası bölgesindeki kara sınırı konusunda bir belirleme söz konusu olabilir” dedi. Kvarçiya, Rusya medyası tarafından yayınlanan Abhazya’nın Aibga kasabasını Rus köyü olarak tanıdığı yönündeki bilgilerin gerçeğe uygun olmadığını belirtti.
Sayı : 2011 04