Alevilerden çift dilli gazete

0
462

Ankara’da yayına hazırlanan ve “Kızılbaş Alevilerin sorunlarının tartışıldığı demokratik kürsü” olarak nitelenen Kızılbaş/Saresur gazetesinin ilk sayısı çıktı.

Kürtçe ve Türkçe yayın yapan Kızılbaş’ın Yazıişleri Müdürü Mustafa Karabudak, amaçlarının ötekileştirilmiş halkların sesi olabilmek olduğunu söyledi. Toplumsal ve siyasal alanda, Alevilere bakıştaki özürlü yaklaşımın altını çizmek istediklerini belirten Karabudak, “Biz, kral çıplak diyoruz ve bizim gibi düşünen insanlarla yanyana gelmek istiyoruz” dedi.
Anadilin önemine dikkat çeken Karabudak, Kızılbaş’ın da böyle bir ihtiyaca hizmet etmek istediğini, bu nedenle  Kürtçe ve Türkçe yayın yaptıklarını söyledi. Karabudak, gazetelerinin ileriki sayılarında Lazca, Süryanice, Çerkesce ve diğer ötekileştirilmiş toplulukların dillerinde de yayın yapmak istediklerini ve bu yönde gelecek desteklere açık olduklarını dile getirdi. Karabudak, Kızılbaş/Saresur ismini, Mezopotamya ve Anadolu’da yaşamış Kızılbaşlardan aldığını ifade etti.
İlk sayısında Anadolu isyanlarına yer veren gazete, ileriki sayılarda da Sivas, Maraş, Çorum katliamlarını konu alacak. (birgun.net – Esra Koçak)

 

Sayı : 2011 04