“Çerkesya.Diaspora” Filmi: Çerkes Tarihinden Bir Sayfa

0
542
Film yapımcısı Neğeptle Askerbıy’ın Çerkes ulusu üzerine çektiği filmleri görmeyen kişi kalmamıştır dersek bir abartma olmaz. Çok sayıda Çerkes ailesi “Çerkesya” ve “Çerkesya, Adıge Geleneği” adlı filmleri izlemiş olmalı. Bu filmler Çerkes ulusal tarihinin, kültürünün ve sanatının gelişmesinde etkili oldular. Sadece ülkemiz Çerkesleri değil, dış ülkelerde yaşayan Çerkesler arasında da o filmleri zevkle izleyenler oldu.
 Neğeptle Askerbıy, şu sıralar 3. filmini tamamlamış durumda, adı “Çerkesya.Çujbina” (Çerkesya.Diaspora/Gurbet Diyarı). Film, ulusun acıklı tarihinden kesitler sunuyor.
Filmi ilk izleyen kitle, Moskova’da yaşayan Çerkesler oldu. Filmin ilk galası Moskova’da yapıldı. Gala, Rusya Sinemacılar Birliği binasında yapıldı. Galaya Moskova’daki ünlü Çerkesler çağrılıydılar. Konuklar arasında Ağırbe Yur, Brağune Marian, Robert Saralp, Neğuç Ruslan gibi ünlü kişiler de vardı. Ayrıca politikacılar, din görevlileri ve kültür adamları da galaya gelmişlerdi. Galada film yapımcısı ve yönetmeni Neğeptle Askerbıy, rejisörler olarak da Vahtang Mikeladze, Yuriy Krauze, Bulat İskakov bulunuyordu.
Galaya Moskova’daki “Xase” ve Geleneğin Işığı adlı Çerkes ulusal örgütlerin temsilcileri ile Moskova’da yüksek öğrenim gören Çerkes öğrenciler de geldiler.
Filmin senaryosu ulusun başına gelenleri gerçekçi bir biçimde yansıtmayı amaçlamıştı. Ata toprağından ayrılıp giden Çerkeslerin başına neler gelmişti? Bu soruların yanıtını aramak üzere Neğeptle Asker, Çerkeslerin gidip yerleşmiş oldukları ülkeleri dolaştı, ulusun ayrılma yeri olan Karadeniz kıyılarından başlayarak Türkiye ve Suriye’de de filmin çekimlerini yaptı.
“Böyle bir film hazırlamak sıradan bir iş değildir” diyor rejisör Vahtang Mikeladze ve ekliyor:“Tarihsel temeli olan olayları derleyip bir araya getirmek ve filme aktarmak çok zor olan bir şey.”
“Filmi çekmeye başladığımda çok sayıda kişinin yardımını yanımda buldum” diyor Neğeptle Askerbıy ve ekliyor: “Dostların yardımlarıyla filmi tamamlamış olduk. Film değişik ülkelere dağılmış olan Çerkeslerin yaşam biçimleri ve konumları üzerine.”
Adıge Cumhuriyeti’nin 20. kuruluşunu karşılama bağlamında, 19 mart günü Adıgey’de sunulacak sanatsal etkinlikler kapsamında filmin Maykop galası da yapıldı. (Adıge maq)
Sihu Goşnağu
Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

Sayı : 2011 04