Siyasi Partilerden Çerkeslere İlgi, Çerkeslerden Siyasete Talep Az

0
480
       12 Haziran 2011 seçim çalışma ve tartışmaları tüm hızı ile sürerken, partilerin aday listeleri halen tartışılmaya devam ediyor. Merkez sağın çökmesi ile birlikte merkez sağın yerini dolduran AKP, merkez sağın eski ağır toplarını da siyaset dışına itmişti. AKP’nin uyguladığı politikalardan rahatsız olan merkez sağın 16 milletvekili adayı Süleyman Demirel’in de talebi ile CHP listelerine yerleştirildi.
            CHP, bu adaylarla merkez sağın, AKP’nin politikalarından memnun olmayıp partisiz kalan %6 lık kesiminin oyunu almayı hedefliyor. Bu adaylar arasında eski DYP’li Çerkes kökenli Bülent Kuşoğlu da var. Bülent Kuşoğlu Ankara 1. Bölge 5. sıradan aday, seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Yine aynı bölgeden Çerkes kökenli, gazeteci Veli Özdemir’in 7. sıradan aday gösterilmesine rağmen, daha sonra bölgeye kontenjan adayları konulması nedeni ile Veli Özdemir 9. sıraya yerleşmti. Bu durum sol gelenekten gelen Veli Özdemir’in seçilememe riskini çoğaltmıştır. Yine Ankara 2. Bölgeden 5. sırada aday gösterilen Doç.Dr. Seyhan Erdoğdu ise seçilme konusunda daha şanslı görünmekte. Erdoğdu, Kamu Yönetimi Uzmanı olup Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde öğretim görevlisi.
             Sakarya’da ise Çerkes kökenli iki aday, iki karşıt partiden aday olmuştur. CHP’nin uzun yıllardır destekçisi olan, il başkanlığı, CHP milletvekili adaylığı da olan, Çerkes toplumu tarafından yaptığı bağışlar, yazdığı yazılar ve alçak gönüllüğü ile sevilen-sayılan iş adamı Nahit Serbes’in oğlu, Oxford Üniversitesi mezunu kendini iyi yetiştirmiş bir iktisatçı olan Ender Serbes AKP’den 7. sıra adayı olarak gösterilmiştir. Yine Sakarya’da sevilip sayılan Çerkes kökenli eğitimci Engin Özkoç ise CHP tarafından 1. sıraya yerleştirilmiştir. Sakarya’daki aday yerleştirme şekli, Çerkeslerin oyundan yararlanma ve bölmeye yönelik olduğu yönünde ciddi kuşkular uyandırmaktadır. Her iki adayın partilerde yerleştirilme durumuna bakılırsa, 2 Çerkes adaydan birinin seçilememesini sağlamaya yönelik olduğu anlaşılmaktadır. Zira Sakarya’nın milletvekili sayısının 7 olduğu ve Ender Serbes’in 7. sıraya yerleştirildiği düşünülürse, CHP’nin 1 milletvekili çıkartması durumunda Ender Serbes’in seçilemeyeceği, AKP’nin tüm milletvekillikleri alması durumunda ise Engin Özkoç’un seçilemeyeceği açık. MHP’nin Sakarya’da 1 milletvekili çıkarması durumunda ise, her iki adayın da seçilemeyeceği büyük olasılık.
            Yine Çerkesler’in yoğun olarak yaşadığı illerden olan Kayseri’de ise sadece MHP, 2. sıradan Sivas Yıldızeli bölgesi Çerkeslerinden olup uzun yıllar Kayseri Valiliği yapan Nihat Canpolat’ı aday olarak gösterdi.
            Çerkesler’in yoğun yaşadığı illerden bir başkası olan Çanakkale’den ise, bir dönem eski Başbakanlaradan Bülent Ecevit’in danışmanı olup, daha sonra son Ecevit hükümeti döneminde Başbakanlık Müsteşarlığına getirilen, basında Türkiye’nin ilk kadın Başbakanlık Müsteşarı olarak anılan Füsun Koroğlu da MHP den 1. sıra adayı olarak gösterildi.
            Bu durumda Ankara’dan Bülent Kuşoğlu’nun parlamentoya girmesi kesinleşmiş gibi görünürken, Seyhan Erdoğdu’nun şansı %70, Veli Özdemir’in seçilmesi ise, % 40 olasılık gibi. MHP nin barajı aşması durumunda ise MHP den aday gösterilen her iki milletvekilinin de seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor.
            Mevcut milletvekillerinden ise AKP Afyonkarahisar milletvekili Sait Açba, yerini koruyarak 2. sıradan aday oldu. Seçilmesi kesin gibi. AKP Çorum milletvekili Agah Kafkas 1. sıra adayı iken Halim Uslu’nun kontenjan adayı olarak gösterilmesi nedeni ile 2. sıradan aday oldu. Seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Başbakan (eski) yardımcılarından Nazım Ekren ise milletvekili adayı gösterilmedi.
            Siyasi partilerin gösterdiği Çerkes kökenli adayların tamamının seçildiği düşünülse bile, Türkiye’de yaşayan Çerkes kökenli insanların nüfusu 3,5 – 4 milyon olduğu düşünüldüğünde, gerek adaylık talebinin gerekse aday gösterilenlerin oranı nüfusa göre çok düşük. Bu durum partilerin Çerkeslere ilgisinin azlığını, Çerkeslerin de siyasete ilgilerinin olmadığını gösteriyor.
Jıneps Haber – Ahmet Cevat BENK /Ankara

*Bülent Kuşoğlu         : Ankara 1. Bölge 5. sıra adayı – CHP
*Veli Özdemir             : Ankara 1. Bölge 9. sıra adayı – CHP
*Seyhan Erdoğdu       : Ankara 2. Bölge 5. sıra adayı – CHP
*Engin Özkoç             : Sakarya 1. sıra adayı – CHP
*Ender Serbes           : Sakarya 7. sıra adayı – AKP
*Nihat Canpolat          : Kayseri 2. sıra adayı – MHP
*Füsun Koroğlu          : Çanakkale 1. sıra adayı – MHP
*Sait Açba                  : Afyonkarahisar 2. sıra adayı – AKP
*Agah Kafkas             : Çorum 2. sıra adayı – AKP

 

Sayı : 2011 05