Abhazya liderine ağlıyor

0
538
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın beklenmedik ölümü derin üzüntü yarattı. “Bagapş döneminde biz Abhazya Cumhuriyeti kimliğini aldık ve bu bizim için çok değerli” sözleriyle sevgilerini ifaden bir Sohumlu’nun dediği gibi Bagapş, “büyük bir vatansever, iyi bir insan, diplomat ve ekonomist” olarak ardında çok önemli izler bıraktı. Kanser tedavisi gördüğü Moskova’da yaşamını yitiren Abhaz lider 62 yaşındaydı.
Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın ani vefatı Çerkeslerde şok etkisi yarattı. Vefatından kısa bir süre önce Türkiye’ye gelen Abhaz liderin hastalığının bu denli ilerlemiş olduğu kamuoyunca bilinmiyordu. Türkiye tanımamakta ısrar ettiği Abhazya’nın liderinin resmi ziyaret yapmasına izin vermemiş, Bagapş ancak sağlık gerekçesiyle Türkiye’ye gelebilmiş ve soydaşlarıyla son kez bir araya gelmişti.
Türkiye’den dönüşte Moskova’da tedavi gördüğü hastanede geçirdiği akciğer ameliyatının ardından gelişen komplikasyon sonucu, 62 yaşında yaşamını yitirdi.
Abhazya yönetimi sözcüsü Kristan Bjania yaptığı açıklamada, “Doktorları Bagapş’ın sağ ciğerindeki tümörün bütün vücuduna yayıldığını söyledi. Doktorları rahatsızlığının kanser olduğu ile ilgili bilgi verdi” dedi.
Bagapş’ın vefatının ardından Sohum’da Abhazya Güvenlik Konseyi olağanüstü toplantı yaptı. Devlet başkanlığı görevini vekaleten yürüten Aleksandr Ankvab başkanlığında Bagapş’ın cenaze töreni organizasyonuyla ilgili konular ele alındı. Ankvab 30 Mayıs’ta ilk önce Moskova’da Bagapş için veda töreni düzenleneceğini ve Bagapş’ın cenazesinin 30 Mayıs akşamı Sohum havaalanına uçakla getirileceğini açıkladı. Ankvab ayrıca, ilgili birimlere Bagapş’ın cenazesinin gereken şekilde karşılanması için talimat verdi. Bakanlar ve ilçe yöneticilerine ise cenaze töreninin yapılacağı günlerde başka herhangi bir seyahat ve tören düzenlenmemesi ve güvenlik birimlerine tam mesai ile çalışılması talimatı verildi.
Abhazya’da Bagapş’ın ölüm haberinin ardından tüm resmi kuruluşlarda bayraklar yarıya indirildi, radyo ve televizyonlarda tüm eğlence programları iptal edildi.
Bagapş’ın ölüm haberi Abhazya vatandaşları için beklenmedik oldu. Halk Bagapş’ın sağlığının iyi olmadığını biliyordu, ancak tedavi edilemeyecek şekilde kötü olduğunu bilmiyordu. Sohumlu Rudik Barganciya “Bu haberi duyduğumda gözyaşlarımı tutamadım. Bu olayın tüm Abhazya halkı için trajedi olduğunu düşünüyorum. Sergey Bagapş büyük bir vatansever, iyi bir insan, diplomat ve ekonomist idi, o tüm ruhuyla vatanını seviyordu. Bagapş döneminde biz Abhazya Cumhuriyeti kimliğin aldık ve bu bizim için çok değerli” dedi.
1992’de bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’nın başkenti Tshinval’de, Bagapş’ın ölümü dolayısıyla bağımsızlık kutlamaları iptal edildi. Ayrıca beş bin kişilik spor stadyumunun açılış törenleri de iptal edildi.
Bagapş’ın ölümü dolayısıyla Abhazya’ya Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, BaşbakanVladimir Putin, Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti’den başsağlığı mesajları ulaştı.

Doğduğu yere

Abhazya’nın Lideri Sergey Bagapş, üç günlük yasın ardından son yolculuğuna uğurlandı. Bagapş’ın cenazesine Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Kafkas ülkelerinin devlet başkanları katıldı. Törende Türkiye Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Aksoy’la birlikte 50’ye yakın Türkiye vatandaşı da yer aldı.
Tören, cenazenin RF Hava Kuvvetleri’ne ait TU 154 uçakla Moskova’dan Sohum’a getirilmesiyle başladı. Bagapş’ı karşılamak üzere binlerce insan Sohum-Vladislav Ardzınba Havaalanı’na akın etti. Moskova’dan getirilen Sergey Bagapş’ın cenazesinin yanında eşi Mrina Şoniya, çocukları Liana ve Zurab Bagapş, Başbakan Sergey Şamba, Pitsunda kilisesi temsilcileri ve Sohum Başpiskoposu İllarion Pilia, Abhazya Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’ndaki büyükelçisi ve yakın akrabaları yer aldı. Bagapş’ın naaşı, ilk olarak Cumhurbaşkanlık evinin bulunduğu Arzımba Caddesi’nden Sohum Devlet Filarmoni Gösteri Salonu’na götürüldü. Korteje Suhum Askeri Harp Okulu öğrencileri, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Bandosu ve şeref kıtası eşlik etti.
Katafalka konan Bagapş’a son görevlerini yerine getiren Abhazlar,  burada saygı duruşunda bulundu. Törenin ardından Oçamçıra Bölgesi’ndeki doğum yeri olan Djgeriya Köyü’ne askeri zırhla götürülen Bagapş, yol boyunca çiçeklerle uğurlandı. Babaevinde ağıt yakılan Bagapş, top atışları altında toprağa verildi.
Kaynak: Ajanslar

Sayı : 2011 06