Çeçenya’da toplu mezar bulundu

0
500

Çeçenya’nın kuzeyinde yer alan Şelkov bölgesinde bir toplu mezar bulundu. Rus işgal güçlerinin infaz ettiği tahmin edilen kurbanların gömülü olduğu toplu mezarı yerel sakinler tarafından bulundu.

Bölge halkından alınan bilgi ile ortaya çıkarılan faili meçhullerin defnedildiği toplu mezar, 8 Mayıs’ta Çeçen sivil örgütü ‘Kayıpları Arama’ ve Aleksandr Lebed Barış Misyonu tarafından ziyaret edildi.
Kayıpları Arama Örgütü çalışanı bölgede yaptığı incelemenin sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: “Yerli halkın anlattıklarına göre, bu toplu mezarda 20’den fazla ceset var. Vahşi hayvanların zarar verdiği bu cesetler Çervlennaya sakinlerince savaşın ilk yıllarında köyün etrafındaki tarlalarda bulundu. Onlardan hiç birinin kimliği tespit edilecek durumda değildi” dedi. Ancak bu kişilerin kimliklerinin tespiti için DNA testi yapılması gerektiğini ifade eden sivil toplum aktivisti, ülkede DNA incelemesi yapacak laboratuar olmamasının ciddi problem olduğuna dikkat çekerek “Bu mesele bugüne kadar çözülmedi, halbuki insan hakları örgütleri ve devlet yönetimi konuyu defalarca gündeme getirdi. Ama hiçbir şey değişmedi” dedi.
Adının gizli kalmasını isteyen, Çeçenya insan hakları örgütü yetkililerinden bir başkası ise  başka toplu mezarların da olabileceğini ancak insanların korktukları için toplu mezarlar hakkında bilgi vermek istemediğine dikkat çekti.

 

Sayı : 2011 06