Koroner Kalp Hastalığına Yeni Tedavi Seçeneği: Doğal Bypass Tedavisi

0
524

Prof. Dr. Günsel (Şurdum) Avcı

Tıbbi kaynaklarda ECP ya da EECP (Enhanced External Counter Pulsation) diye de tanımlanan Doğal Bypass Tedavisi, kansız ve ameliyatsız bir tedavi olup, vücudun belden aşağısına yapılan ritmik, derin adale masajı niteliğindeki bir uygulama ile kalp damarlarında genişleme ve kalbin damar ağında zenginleşme sağlayan, böylece, kalp damarlarındaki darlıklar nedeni ile yeterli kan alamayan kalp bölgelerine kan getiren “Doğal Bypasslar” oluşturan güvenli ve etkili bir tedavidir.
Ayrıca ECP tedavisinin, koroner kalp hastalığına yol açan ve kronik ilerleyici bir hastalık olan damar sertliğine karşı koruyucu etkisi vardır. Son yıllarda da vücutta doğal kök hücre etkisini arttırdığı, dolayısı ile organ ve dokularda hücre yenilenmesini sağlayıcı etkisinin de olduğu anlaşılmıştır.
Yıllardır yaptıkları bilimsel çalışmalar ile ECP tedavisinin yukarıda belirtilen yararlı etkilerine tanık olmuş araştırıcılar, ECP tedavisini, damar sertliği ve koroner kalp hastalığı için “Devrim Niteliğinde Bir Tedavi” olarak kabul etmektedirler.
ECP tedavisi, 30 yıl önce geliştirilmiş olmakla birlikte Amerika’da 1995 yılında FDA onayı aldıktan sonra Dünya’da kullanımı yaygınlaşmıştır. Dolayısı ile yeni bir tedavi sayılır.
Günde 1-2 saatten ortalama 35 saatlik kürler şeklinde uygulanmakta, çok ağır olmayan hastaların bu tedavi için hastanede yatması gerekmemektedir. Deneyimli ellerde, hastanın genel sağlığı, kalbi ve damarları değerlendirilerek, titizlikle uygulandığında, güvenli, yan etkisiz ve risksiz bir tedavidir.

Koroner Kalp Hastalarında ECP Tedavisi Kime Ne Zaman Uygulanır?

Günümüzde koroner kalp hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan balon stent uygulamaları ve bypass ameliyatı gibi kanlı tedavi yöntemlerinden sonra kalp damarlarında yeniden darlıkların ve tıkanmaların oluştuğu hastalarda, ECP tedavisi ile %80 oranında iyileşme elde edilmekte ve bu iyilik birçok hastada 3-5 yıl gibi uzun süreli olmaktadır.
Kalp damarlarındaki tam tıkanmalar ile kalp krizleri geçirmiş, kalp yetersizliğine girmiş, fiziksel aktivitesi ileri derecede kısıtlanmış hastalarda ECP tedavisi ile onları yeniden yaşama döndüren çok yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
ECP tedavisi damar darlıklarının oluşmasını önlemek-geciktirmek amacı ile de uygulanır. Özellikle, şeker hastaları ve kadın koroner kalp hastaları gibi kalp damarlarının çapları genellikle küçük olup, balon-stent uygulaması ya da bypass ameliyatından sonra, kısa sürede yeniden daralma ve tıkanmalara aday olan hastalarda, bu riskli, zahmetli ve pahalı tedavilerden elde edilen iyileşmenin daha uzun süreli olmasını sağlamak amacı ile ECP tedavisinden yararlanılır.
Doğal Bypass Tedavisi konusunda daha ayrıntılı bilgi www.dogalbypass.com web sitesinden edinilebilir.

Sayı : 2011 06