Özgürlüğü seçen Kraliçe

0
958
5 Eylül 1921 yılında İskenderiye’nin Gianaclis bölgesinde doğan Adıge Safinaz Zülfikar’ın babası Yusuf Zülfikar Paşa, İskenderiye Temyiz Mahkemesi’nin ikinci başkanıydı. Dedesi Ali Zülfikar ise Kahire’nin ilk valilerindendi.
Safinaz, ilk ve orta öğrenimini İskenderiye’deki Notre Dame de Sion’da tamamladı. 1937 yılında bir Londra seyahati esnasında Kral Faruk’la tanıştı. Kral Faruk’un annesi Nazlı hanım oğlunun Safinaz’la evlenmesini istiyordu. Yusuf Zülfikar Paşa, kızının kraliyet ailesine girmesi konusunda çekingen davrandı ancak düğün gerçekleşti.
Safinaz Zülfikar henüz onyedi yaşındayken 20 Ocak 1938’de Kral Faruk’la evlendi ve Kral Fuad’ın kraliyet ailesinde isimlerin ilk harfinin F olması konusunda başlattığı gelenekler gereği Farida ismini aldı. Farida’nın kuş avcılığı, resim ve piyano çalmak gibi birçok hobisi vardı. Feminist Birliği ve Yeni Kadın İttifakı’nın onursal başkanıydı. Sosyal yardım projelerine öncülük yapan, eşitliğe ve sosyal adalete inanan biriydi.
Farida’nın evlendiği dönemde kadının tek önceliği annelikti. Ferial, Fawzia ve Fadia adlı 3 kız çocuğu doğuran Farida, erkek çocuk doğurmamasını sorun eden Kral Faruk’tan 19 Kasım 1948’de kendi isteğiyle boşandı. Bu boşanma batı dünyasında büyük bir antipatiyle karşılandı. Farida’nın gençliği ve güzelliği, Kral Faruk’un eski bozuk düzeni bozacak biri gibi görünmesi bu hoşnutsuzluğun nedenlerindendi. Mısır halkı Farida’yı çok sevmişti. Ama o, özgürlüğünü taca tercih etmişti.
Boşanmasının ardından uzun yıllar Lübnan, Paris ve İsviçre’de yaşadı. Bir daha hiç evlenmedi. Ünlü bir ressam oldu, Amerika ve Avrupa dahil birçok ülkede sergiler açtı. 1974’de Mısır’a döndü ve Kahire’deki küçük bir apartman dairesinde gözlerden uzak yaşadı. Lösemi hastalığına tutulan Farida, 17 Ekim 1988’de hayatını kaybetti.
Life.com
Aarabladies.com
Egy.com
Egyptindependent.com

Sayı : 2012 02