‘Görüş ayrılığı’ istifası

0
837

Adıgey Cumhuriyeti Adıge Khase başkanı Arambiy Hapay’ın, “yapılan faaliyetlerle kendi görüşleri arasında ayrılıklar” olduğu gerekçesiyle istifa etmesi üzerine yerine Adam Bogus seçildi.
Yeni başkan  Adam Bogus, yönetim kurulu oluşturan kişilerin sayısını yediden, dokuza çıkarmayı ve tüzükte değişikliğe giderek ayda bir genel kurulu toplamayı düşündüğünü açıklayarak “yeni güçler, yeni kaynaklarla çalışmaya başlayacağız. Adıge Khase’nin sistemli eylem planı yok, örgüt için bir çalışma metodu belirlemeliyiz” dedi.
Arambiy Hapay ise seçimin ardından konsey üyeliğinden de ayrıldığını açıkladı. Hapay, başkanlıktan istifa nedeni olarak; “Adıgey yönetimi ile Adıge halkının problemleri konusunda gerçek çözümler üretme konusunda işbirliği yapmanın mümkün olmamasını” gösterdi.
Hapay, Khase’nin Suriye’deki Çerkeslerin durumunu görüşeceği kongre öncesinde, savcılık tarafından ‘Sivil Birlikler’ federal kanununun ihlal edilmesine izin verilmemesi yönünde uyarılmış, bunun üzerine Adıge Khase yönetimi, savcılığın bu uyarısını şikayet edeceğini açıklamıştı.
Aralık 2011’de 115 Suriyeli Çerkes RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Adıgey Başkanı Aslan Thakuşinov ve Adıgey Adıge Khase’sine anavatanlarına dönüşleri konusunda yardım talebiyle başvurmuştu.
Suriye’deki Çerkeslerin üç temsilcisi 24-25 Ocak’ta Adıgey’i ziyaret etti, 26 Ocak’ta Adıgey başkanının Adıge Khase üyeleri ile görüşmesinde Suriye’deki Çerkeslerin durumunu incelemesi için bir çalışma grubu oluşturuldu. Adıge Khase Kongresi 11 Şubat’ta Maykop’ta yapıldı ve RF yönetimini Suriye’den Çerkeslerin dönüşüne yardımda bulunmaya çağırdı.

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00