Katliamcılara gün doğdu

0
733

 Bahçelievler Katliamı’nın hükümlülerinden Adanalı ve Osmanağaoğlu, "3 yargı paketi" çerçevesinde tahliye oldu. Osmanağaoğlu, cezaevi çıkışında MHP heyeti tarafından karşılandı.
 Yedi gencin yakın mesafeden ateş edilerek ya da telle boğularak öldürüldüğü "Bahçelievler Katliamı"nın hükümlülerinden Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu, "3. Yargı Paketi" çerçevesinde Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen infazı durdurma kararıyla tahliye edildi.
 Ünal Osmanağaoğlu alınan kararın ardından Balıkesir’in Bandırma İlçesi’ndeki M Tipi Cezaevi’nden nakil aracıyla çıkarıldı ve 3 kilometre sonra kent girişindeki 17 Eylül Mahallesi’ndeki bir market önünde indirildi. Osmanağaoğlu burada kendisini bekleyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Balıkesir İl Başkanı Mehmet Duran, MHP İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Uçar ve MHP Bandırma İlçe Başkanı Kerim Karahan Erkul ve arkadaşları tarafından karşılandı. Şapka takan Osmanağaoğlu daha sonra özel bir otomobile binerek ilçeden ayrıldı.
 Bünyamin Adanalı ise, hükümlü olarak bulunduğu Çanakkale E Tipi Cezaevi’nden tahliye oldu. Cezaevi önünde kardeşi Hasan Adanalı tarafından karşılanan Bünyamin Adanalı, daha sonra polis aracıyla Çanakkale Askerlik Şubesi Başkanlığı’na getirildi. Adanalı, yapılan askerlik yoklamasının ardından şubeden ayrıldı.
 Adanalı ve Osmanağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir grup "ülkücü", 1978 yılının 9 Ekim gecesi Ankara Bahçelievler’de yedi gencin kaldığı bir daireyi basmış ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi gençleri bağladıktan sonra yakın mesafeden başlarına ateş ederek ve telle boğarak öldürmüşlerdi. Adanalı ve Osmanağaoğlu, katliamdan 21 yıl sonra, 1999 yılında yakalanmıştı.
Kırcı’nın şahidi Ağar
 Bahçelievler Katliamı davasından yargılanan sanıklardan Haluk Kırcı, Ünal Osmanağaoğlu ve Bünyamin Adanalı, yedişer kez ölüm cezasına mahkûm edilmiş, ölüm cezalarının kaldırılması üzerine bu cezaları ağırlaştırılmış ömür boyu hapse çevrilmişti. Üç katil de yıllarca firarda kaldıktan ve hatta firardayken "vali şahitliğinde" evlendikten sonra "tesadüfen" 1999 yılında farklı illerde yakalanmıştı.
 10 Ocak 1999’da İstanbul’da yakalanan Haluk Kırcı, cinayetten yargılandığı davalardan iki kez "yanlışlıkla" tahliye edildikten sonra Bahçelievler Katliamı Davası’ndaki müdahil avukatların itirazı üzerine yeniden aranmaya başlamış, 4 Şubat 2005’te yakalanarak Kartal Cezaevi’ne gönderilmiş ve 28 Mayıs 2010’da afla tahliye edilmişti. 8 Şubat 2011’de yeniden tutuklanan Kırcı, "firarda" olduğu dönemlerden birinde, 1 Ağustos 1992’de Erzurum’da evlenmiş ve nikâh şahitliğini dönemin Erzurum Valisi (daha sonra Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı) Mehmet Ağar yapmıştı.
 Adanalı 1999 yılında Pendik’te, Osmanağaoğlu ise aynı yıl Kuşadası’nda yakalanmıştı.
 Katillerin "reisi" konumundaki Abdullah Çatlı, 1996 yılında Susurluk yakınlarında bir trafik kazasında ölmüş ve Bahçelievler Katliamı Davası’nda yargılanmamıştı.
 Bahçelievler Katliamı’nda, yaşları 20’yle 26 arasında değişen, beşi öğrenci, Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence öldürülmüştü. (Sonkulis)
 

Sayı : 2012 07

Yayınlanma Tarihi: 2012-07-01 00:00:00