Soçi Olimpiyatları AP’de gündeme geldi

0
877

Avrupalı Çerkesler Federasyonunun Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediği 7. Çerkes Günü Brüksel’de gerçekleştirildi.
AP Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çerkes Günü’ne dünyanın farklı ülkelerinden katılan Çerkesler, 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarının gerçekleştirileceği topraklardan bir buçuk asır önce atalarının sürgün edilerek soykırıma uğratıldıklarını belirterek olimpiyatların burada yapılmasının Çerkes halklarına büyük saygısızlık olacağının altını çizdi. ‘Atalarımızın kanı üzerinde yapılacak şenlik havasındaki etkinleri kabul etmemiz mümkün değil’ diyen Çerkesler, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kararı yeniden gözden geçirmesini talep etti.
Savaş ve sürgün sırasında bir buçuk milyon Kafkas halkın öldürüldüğüne dikkat çeken Kafkas Dernekleri Federasyonu’ndan Prof. Erol Taymaz, Çerkeslerin diğer dünya halkları gibi barış ve huzur içinde kendi topraklarında yaşamak istediklerini aktardı. Prof. Taymaz Çerkeslerin sürgün ve asimilasyon sorununun günümüzde halen devam ettiğini kaydetti.
Çerkes sürgün ve soykırımının 150. yılına denk gelen 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarının atalarının acı çektiği topraklarda yapılmasına tepki gösteren bir diğer isim ise Ürdün’den katılan Adel Bashqawi oldu. Bashqawi, Uluslarası Olimpiyat Komitesi’nin Soçi Oyunları kararını yeniden gözden geçirmesini isterken, bunun etik değerler ve objektifliğin bir gereği olduğunu söyledi.
Konferansa New Jersey’den katılan Uluslararası Çerkes Enstitüsü’nden Iyad Youghar ise Çerkeslerin 1864’den bu yana kimlik karmaşası yaşadığına dikkat çekerek, Kış Olimpiyatları’nın; acıların yaşandığı, kanların döküldüğü topraklarda yapılmasına Çerkeslerin gönüllerinin razı olmadığını ifade etti.
Çerkes Günü’ne Türkiye’den izleyici olarak katılan Yalçın Karadaş’ın “Çerkeslerin bu taleplerini dünyada tanıyacak bir devlet ve hükümet olup olmadığını merak ediyorum. Siz biliyor musunuz?” diyerek sorduğu soruya ortak cevap “Öyle bir devlet yok. Devletler çıkarlarına göre davranır. Gürcistan da çıkarlarına göre davranarak soykırımı tanımıştır. Çerkesler kendi durumlarında olan diğer yerli halklarla birlikte hareket etmelidir.” şeklinde oldu.
Avrupa Parlamentosu’ndaki Çerkes Günü etkinliği farklı oturumlarla tüm gün sürdü.

Sayı : 2012 06

Yayınlanma Tarihi: 2012-06-01 00:00:00