Rusya’ya TC destekli ‘İslam’

0
519

Haber: Enver Sağlam
İsmi pek ön plana çıkmasa da bir derneğimiz var. Adı Elbrus İnsani Yardım ve Kültür Derneği… Dernek Başkanı Yusuf Taş. Yusuf bey bir avukat. Uzunyaylalı bir Çerkes. Kendisiyle bürosunda görüştük. Kafkasya ve diasporadaki Çerkeslerle ilgili kafa yoran, proje üreten ve uygulayan biri olarak söyleyecekleri vardı. Uzun ve güzel bir söyleşi oldu.
-Bir Çerkes olarak, bir Kafkasyalı olarak geçmişte çok da ilgili değildim aslında bu meselelerle. Esas maceram 2007’de Adıge Cumhuriyeti’ni ziyaret etmemle başladı. Avukat olmamın yanı sıra esas ilgi alanım “gelecek”tir. Bu konuyla ilgili tespitler yapar raporlar hazırlarım.
Kafkasya’yı ilk ziyaretim beş gün sürdü ve bunun üzerine oturup bir rapor yazdım. Kafkasya üzerine binlerce sayfa kitap okudum. Yanı sıra Rusya tarihi üzerine de çok ciddi okumalarım oldu. Rusya üzerine pek çok Rus’tan fazla bilgim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Ruslarla ilgili ilk tespitim şu olmuştur. Ruslar “nazik ve insan” dır.  Ruslara küfretmenin haksızlık olduğunu düşünüyorum. Orada arabam bozulup yolda kaldığımda bir Rus’un nasıl yardımcı olmak için çırpındığını gördüm.
Rusya ile ilgili ilk tespitim ve öngörüm şudur: Rusya Devleti’nin Müslümanlarla ilgili geçmiş beş yüz yıllık politikası değişecektir. Yine ayrıca şunu da belirtmek isterim. Müslümanlara şiddet politikası yerine devlet destekli İslam’ı öğretme politikası olacaktır. Bu tespitlerimi 2008 yılında bir rapor halinde yazdım.
Bu anlattığım öngörümün gerekçesi İslam’ı sevmeleri değildir. Putin’in insanların dinleri ve dilleri ile ilgili bir politikası yoktur. Sorunu sınırlarla ilgilidir. Devletçi bir adam olduğu için reflekslerini buna göre ortaya koyar.
Rus nüfusunun azalması da bu tespitlerimle ilişkilendirilebilir. Ayrıca yine Rusya İslam dünyasına da yakın olacaktır. Bu yakınlık Türkiye Cumhuriyeti ile de gelişerek devam edecektir. Tek sorun da enerji meselesi olabilir ki bu da çözülürse hiçbir sorun kalmaz. Rusya laik bir devlettir ki örnek aldığı ülke Türkiye’dir.
Rusya’nın yapacağı aşamalar
-Resmi dini idareleri güçlendirecek.
-Mümkünse hiyerarşik bir yapı altına sokacak.
-İlköğretimde İslami tedrisatı mecburi hale getirecek.
-Bu derslerin hocalarını Rusya’da yetiştirecek.
-Cami yapımlarına hız verecek.
-Dini her türlü eğitime açık olacak ama bu konu dini idarelerin kontrolünde olacak.
-En büyük lojistik destek de Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı olacak.
Gördüğüm tablo
Rusya genelinde ve Kafkasya özelinde 1990-2000 yılları arasında gördüğüm tablo da, dışarıdan gelen insanların İslam anlayışı İslam kültürüne uygun değildir.
Bu insanların İslam’ı öğrenmeye ve yaşamaya ihtiyaçları vardır. Bunu özellikle de istediklerini tespit ettim. Bu hususta özellikle Kabardeyler çok isteklidir.
Rusya’nın politikası değişecektir. Rüzgarı arkasına alırsa önü açıktır. Bu arada yeri gelmişken şunu da söylemek isterim; İslam dini dünyadaki bütün hakların kendi dillerini ve kültürlerini yaşayabilecekleri bir alandır.
Misyonumuz
bölgede kendi dillerinde ve kıyafetlerinde din adamı!
Bölgede kendi dilini bilen, halkının kültürünü ve aynı zamanda İslam’ı bilen insanları yetiştirmek misyonumuzdur.
Adıgeler Adıgece, Balkarlar Balkarca, Ruslar Rusça eğitim almalıdır.
Bu insanlara dinleri kendi dilleri ve kendi kıyafetleriyle anlatılmalıdır. Müslüman din adamı Çerkeskası ile imamlık yapabilmelidir.
Devletler fil gibidir. Yavaş ama emin ilerler. Bu politikaların ben Rusya’da hayata geçeceğine inanıyorum. Ama en azından on yıl yirmi yıl gibi bir süreci göze almalıyız.
Bu anlattıklarımı hayata geçirerek Rusya’daki sürece müdahil olmak istiyoruz. Umarım başarılı oluruz.
Nasıl olacak?
Yukarıda anlattıklarımızı yapabilmek adına yeni bir yapı kurmak istedik. Bu yapının çalışma şekli şeffaf, açık ve resmi dini idareler üzerinden bir çalışmadır.
Bu vesile ile Elbrus İnsani Yardım ve Kültür Derneği’ni 2008’de kurduk. Kafkasya’da yaptığımız çalışmalar 32 merkezde sürdürülmektedir. Bunların 22’si Kabardey’de, 5’i Adıgey’de, 5’i de Karaçay-Çerkes’tedir. Görevliler resmi-dini kişilerdir. Her etnik grubun derslerini kendi insanı vermektedir.
Bu arada bir tespitimi de söyleyeyim. Bu bizim açımızdan sevindirici bir durumdur. Rusya’da iki buçuk milyon sokak çocuğu olmasına karşın Kafkasya’da hiç yoktur. Bu da bizim aile yapımızı ortaya koyması açısından sanırım çok önemli bir tespittir. Kimsesiz çocuklar ya yetimhanelerde ya da akrabaları tarafından yetiştirilmektedir.
Kurduğumuz Elbrus Derneği’ne, hemşerilerimizin yukarıda anlattığım konuları da dikkate alarak yardımcı olmalarını isteyerek Jıneps olarak size de çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Sayı : 2012 07

Yayınlanma Tarihi: 2012-07-01 00:00:00