Suriye’den dönüşler hızlandı

0
482

Suriye’den 4 günde 49 geri dönüş
Adıgey ve Kabardey-Balkar Cumhuriyetine Suriye’den 18 Haziran’da 10 kişi geldi. 15-18 Haziran’da üç grup halinde 49 Suriyeli geri dönüşçü bu iki cumhuriyete ulaştı. Önümüzdeki günlerde 42 kişinin daha Kafkasya’ya dönmesi bekleniyor.
10 kişiden oluşan Suriyeli Çerkes grubu 18 Haziran’da 16:30’da Krasnodar havaalanına indi. Adıgey geri dönüşçülere yardım vakfı müdürü Ashat Guçetl “İkisi Nalçik’e gitti, sekizi Adıgey’e geldi. Dört kişiden oluşan bir aile Adıgey’de akrabaları tarafından karşılandı. Diğer ailenin yerleştirilmesine biz yardımcı olacağız” dedi.
17 Haziran’da Suriye’den Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’e 32 kişilik bir grup geldi. Perit derneği yönetim kurulu üyesi Beslan Hagajey “14’ü Elbrus sanatoryumuna yerleştirildi. Geri kalanına kalacakları yer sağlanması konusunda akrabaları yardımcı oldu. Suriye’deki savaşın başlamasının ardından Kabardey-Balkar’a yaklaşık iki yüz geri dönüşçü geldi” açıklamasında bulundu.
Geri dönüşçülerin 150’sinin Elbrus ve Drujba sanatoryumlarına yerleştirildiğini belirten Hagajey sanatoryumlarda kalabilecek kişi sayısını kısıtlı olduğunu ve geri dönüşçüler için daireler kiralanacağını kaydetti. Bu konuda işadamlarından destek alınacak. Şu an sanatoryumda kalanların ihtiyaçları da işadamları tarafından karşılanıyor.
15 Haziran’da Maykop’a yedi kişiden oluşan bir grup ulaştı. Adıgey Ulusal Sorunlar ve Yurttaşlarla İlişkiler Komitesi yurttaşlarla ilişkiler bölümü başkanı Fatima Paranuk’un ifadesine göre, şu anda Adıgey’de Suriye’den gelen 88 aile yaşıyor.
Paranuk “177 kişinin 134’ü savaş öncesinde gelip yerleşen kişiler. Suriye’deki savaşın başlamasının ardından Adıgey’e 13 aile (43 kişi) geldi. Yedi ailenin kira masraflarını karşılıyoruz” dedi.
 
 
 

Sayı : 2012 07

Yayınlanma Tarihi: 2012-07-01 00:00:00