Suriye’den Kafkasya’ya köprü

0
502

KBC Perit Derneği, Suriye’den anavatana dönen Çerkesler için adeta bir yaşam köprüsü kurdu. Anavatana gelmek isteyenler için davetiye hazırlanmasından, pasaport başvurularına, gerekli belgelerin Rusçaya çevrilmesinden sahiplerine ulaştırılmasına bütün işlemleri üstlenen Perit, şimdiye kadar 1200 davetiyenin düzenlenmesini, 800’ünün Suriyeli soydaşlara ulaştırılmasını sağladı 
Gupse Altınışık
Suriye’den anavatanına dönmek isteyen soydaşlarımızla ilgili olarak, KBC Perit Derneği’nin gönüllü özverili çalışmaları devam etmektedir.
Perit Derneği şimdiye kadar soydaşlarımız için 1200’e ulaşan sayıda davetiye düzenleyerek bunlardan 800 kadarını Suriye’deki başvuru sahiplerine ulaştırmıştır. Halen de hızla soydaşların başvuruları devam etmekte, Perit Derneği tarafından da tüm başvurular dikkate alınarak davetiye temini için pasaport dairesine başvuru yapılmaktadır (İnternet ile veya yakınları aracılığı ile Perit’e ulaşan pasaport fotokopileri Rusçaya çevrilmekte ve sonra davetiye başvuru formu doldurularak gerekli ödentiler de yapıldıktan sonra pasaport dairesine ulaştırılmaktadır. Davetiye hazır olduktan sonra pasaport dairesinden alınarak sahiplerine ulaştırılmaktadır). Bu soydaşlarımızdan 250 kadarı Nalçik’e gelmiş olup sanatoryumlara yerleştirilmişlerdir.
Soydaşların anavatana ulaşmaları kendi olanakları ölçüsünde devam etmektedir.
Pasaport Dairesi de konu ile ilgili olarak yani belge davetiye ve oturum izni başvurularında gereken kolaylıkları göstermektedir.
Davetiye temininin dışında, anavatana ulaşmış olan soydaşların oturum izni başvuruları konusunda da gereken yardımlar Perit Derneği tarafından yapılmaktadır.
Sanatoryumlara yerleştirilen soydaşlarımızın dışında bazılarının da sülaleleri ile iletişim kurmaları sağlanmıştır. Ayrıca yaşam mekanlarına kalıcı çözüm olması açısından Kabardey’in bazı yerleşim yerlerinde ev ve arazi temini yolları araştırılmaktadır. Bu konuda yardımsever Adıgeler de destek olmakta ve daha fazlası için de hazır olduklarını bildirmişlerdir.
Kabardey’e ulaşan soydaşlarımızın aralarında farklı yaş gruplarından çocuklar da bulunduğundan, STK’lardan sorumlu Bakanlık çocuklar için dil eğitimine de başlamıştır.
RF’de  bulunan yönetim birimleri için belirlenen, yabancı ülke vatandaşı oturum izni kontenjanı, KBC’de 2012 yılı için 450 kişidir. Ancak Suriye’deki politik kriz nedeniyle anavatanına dönmek isteyen soydaş sayısı bu kontenjan ile belirlenen sayıdan çok daha fazladır. Bu nedenle Perit Derneği, KBC Cumhurbaşkanı Kanokho Arsen’e hitaben bir mektup yazarak, şimdiye kadar Perit Derneği tarafından hazırlanmış olan belgelere dayanarak 450 kişiden çok daha fazla sayıda oturum izni talebi olacağı gerçeği vurgulanmıştır. Bu sayının başvurular karşısında yetersiz kalacağı endişesi ve önemi belirtilerek mevcut kontenjana 1000 kişilik daha soydaş kontenjanı olarak ek yapılması talep edilmiştir.
 

Sayı : 2012 07

Yayınlanma Tarihi: 2012-07-01 00:00:00