Köylerimiz: Poyrazlı Köyü-Yozgat

0
830

Yozgat iline 63 km, Boğazlıyan ilçesine 25 km uzaklıkta yer alan Poyrazlı, Türkiye’deki en büyük Oset köyüdür.

Poyrazlı Köyü, 1800´lü yılların sonunda, Osmanlı İmparatorluğu’na göç eden bir grup Oset tarafından kurulmuştur. Osetlerin ilk yerleşim yeri Kars-Sarıkamış ilçesi’nin Göceharman bölgesidir. Dört yıl burada kalındıktan sonra içlere doğru Kafkasya’yı hatırlatacak bir yere gelinir. Poyraz adlı çeşmeden ilk içilen suyun anısına ve sık esen poyrazın da etkisiyle köye Poyrazlı adı verilir.

Köyün yerleşim alanı düzlük, meralar ise küçük tepeliklidir. Rakım 1160 m. civarındadır. İklim karasal, bitki örtüsü bozkırdır.

Poyrazlı’da kış aylarında 80 hanede 360 civarı nüfus vardır. Köyün geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. Tarım ve hayvancılıktaki gerileme, Poyrazlı halkını da etkilemiş ve göçe zorlamıştır. Bu nedenle köyün büyük bölümü köy dışında ikamet etmektedir.

Poyrazlı´nın yarınını kurtarmak adına gençlerin girişimi ve Poyrazlı halkının desteği ile bir adım atılmış ve 1999 Temmuz ayında 1. Poyrazlı buluşma günü düzenlenmiştir. Amaç; 2500-3000 arası tahmin edilen bütün Poyrazlılıların birkaç günlüğüne de olsa köye getirilmesi, köye yönelik projelerin hayata geçirilerek sorunların çözülmesidir. Daha sonraları yapılan çalışmalar şunlardır:

Köyün yeraltı sularının yeryüzüne çıkarılıp değerlendirilmesi için, Poyrazlı sulama kooperatifi kurulur. Bu kooperatif çalışmalarını sürdürmektedir. Eğitim almakta olup, ekonomik yönden zorlanan öğrencilere imkanlar nispetinde burs sağlanmıştır. Her yıl ilkbaharda fidan dikimine başlanmıştır. Köyde evi olmayanlara maddi ve manevi destek verilmiş, yeni evlerin inşasına başlanmıştır. Bu sayede emekliler köye dönmeye, diğer gurbetçi Poyrazlılılar yaz tatili için köyle gelmeye başlamışlardır. Yazlık nüfus 2000’leri aşmıştır. Mera ıslah çalışmaları başlamış olup, proje bittiğinde köyde hem hayvancılık gelişecek, hem de toprak örtüsü korunmuş olacaktır. Kafkas Halk Dansları çocuk ekibi kurulmuştur. Köy ilkokuluna, muhtarlığa, sağlık ocağına ve kütüphaneye bilgisayar temin edilmiştir. Kurulan kooperatif aracılığıyla 50 aileye 50´şer adet koyun alımı sağlanmış, 2005 yılı mart ayında 2500 koyunun teslimi yapılmıştır. Küçükbaş hayvan sayısı 5000 i aşmıştır. Bu sayede köyün ekonomisi canlılık kazanmıştır. Alt yapıyla ilgili çalışmalara paralel olarak, kanalizasyon döşemesi yapılmış, asbestli olan eski su boruları yenileriyle değiştirilmiştir. Poyrazlı halkının bir özelliği ise ananelerine sıkı sıkıya bağlı olmasıdır. Komşusunun sorununu kendi sorunu gören düşünce hakim olup çözüme hep birlikte gidilmektedir. Cenaze merasimleri ve düğünler Poyrazlı toplumu için ortak hareket edilmesi gereken en önemli unsurlardır. “Cenaze; acısı paylaşılıp hafifletilecek, düğün ise paylaşılıp sevinci artırılacak” felsefesi hakimdir. Cenaze evinde belli bir süre yemek pişirilmez, komşular tarafından temin edilir.

Düğünler ise bayram havasında kutlanır. Mevsimine göre 2-5 gün arası sürer. Düğün evinin düğün hazırlıkları için yaptığı çalışmalara tüm köy halkı katılır. Evlilikte bazı kurallar hiçbir şekilde değişmemiştir. Türkiye’nin yıllardır başına bela olan akraba evliliği sorunları Poyrazlı’da hiçbir zaman yaşanmamıştır.

Önemli geleneklerden birisi de komşularla olan ilişkilerdir. Beraber büyüyen komşu çocukları kardeş sayılır, bu yüzdende evlenmelerine hoş bakılmaz. Komşunun yapılacak işi bütün imkanlar seferber edilerek bitirilir. Komşu yaşlı ise babaanneden, büyükbabadan farklı görülmez. Aynı saygı sevgi gösterilir. Yaşlılarsa köyün en saygı gören, her durumda danışılan uzman, anlaşmazlık durumunda hakem kısacası köyün her şeyidirler.

Poyrazlı halkı, kültürü farklı olmasına rağmen komşu köylerle hep iyi ilişkiler içinde olmuştur.

Köydeki sülaleler: Cosda, Gagulata, Şikota, Carasta, Hegilata, Zagguta, Kosharta, Tavkazakta, Marzoyta, Daguyta, Goçita, Cansokta, Bicigate, Kinata, Zoloyta, GodotaTsorita, Tsarikate, Taysavta, Dumaniş (Kabardey), Marşan (Abaza)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz