Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çirikba: ‘Türkiye bağımsızlığımızı tanımalı’

0
401

Ekim ayı başında Abhazya’da yapılacak Dünya Abhaz-Abazin Olağan Genel Kurul toplantısı öncesi, Düzce’de yapılan Abhaz Halkları Kongresine katılan Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Viacheslav Chirikba, diplomatik bir dille yaptığı konuşmada, hem Türkiye Devletine  hem de Türkiye diasporasına önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasını isteyen Chirikba, soydaşlardan da Abhazya’nın hedefleri doğrultusunda kamuoyu yaratması için destek istedi

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Viacheslav Chirikba, Düzce’de yapılan Abhaz Halkları Kongresinde yaptığı konuşmada, “Benzeri görülmemiş bir dönemden geçiyoruz” vurgusu yaptıktan sonra, Abhazya-Türkiye ilişkilerinde odaklandıkları temel 5 maddeyi sıralayarak, Çerkes toplumundan güçleri birleaştirmelerini istedi. Chirikba’nın konuşması şöyle:

“Bugün benzeri görülmemiş bir dönemden geçiyoruz. Bağımsız ve özgür

Abhazya Devletini yeniden inşa etmeye muktediriz. Ama bunun için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Ancak o zaman gücümüzü en iyi şekilde kullanmış oluruz.

Abhazya’nın bağımsızlığını Rusya Federasyonu, Nikaragua, Venezüella, Nauru, Tuvalu, Vanuatu gibi ülkelerce tanınması Abhaz halkının uzun süren siyasi bağımsızlık mücadelesinin ve bölgede yüzyıl başında geliştirdiği jeopolitik ilişkilerinin bir sonucudur.

Ancak Abhaz Devletinin tanınması sorununun tam olarak çözüldüğü söylenemez. Bu durum bizim dış politikamızın önceliklerinden biridir. Bildiğiniz gibi, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri Abhazya’nın uluslararası tanımasını reddediyorlar.

Bu koşullar altında, eski düşünce biçimlerinden yeni düşünüşlerin şekillendiği bu süreçte, Abhazya’nın ve diğer devletlerle ortak çıkarlara dayanan ilişkiler kurma hedefi için dış politikamızı çok dikkatli biçimde yürütmemiz gerekiyor. Bu nedenle, Türkiye de dahil olmak üzere, komşu ülkelerle iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmeye yönelik bir sistemin uygulanması, Abhazya Cumhuriyeti’nin dış politikasında önemli bir önceliktir.

Bu yöndeki bir dış politika programı şu ana hedefleri gerçekleştirmeyi odaklı olmalıdır:

  1. Türkiye Cumhuriyeti’nin Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıması;
  2. Ankara ve Sohum’da Konsolosluk ve diğer diplomatik misyonların açılması;
  3. Pasaportların (seyahat belgeleri) karşılıklı tanıması;
  4. Abhazya ve Türkiye Cumhuriyeti arasında hava ve deniz ulaşımının kurulması;
  5. Yatırımların karşılıklı özendirilmesi,

Yukarıdaki görevleri uygulamak için Türkiye Cumhuriyeti ile Abhazya Cumhuriyetinin çıkarlarının ortak noktada buluşturulması için yararı olacak her yol denenmelidir. Buna özgü bir dış politika ve bütün diplomatik olanakların kullanılması ile Türkiye’de Abhazya Cumhuriyetinin sesinin duyulması ve globalleşen dünyada konumunu güçlendirmesi mümkün olabilecektir. Bu bağlamda, stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesi için Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye’deki Abhaz diasporasının temsilcileri arasında işbirliğinin geliştirilmesi gerekmektedir.

İçinde bulunduğumuz 2012 yılında, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda yapısal ve kurumsal bir dizi değişiklik oldu. Bunlardan biri Türkiye ve Orta Doğu ile ilgili bölgesel bir bölümünün kurulmasıdır. Bu birimin kurulmasının amacı, bölgede Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın dış politikasını aktive etmektir. Ayrıca bu birim, bu ülkelerdeki diasporamız yoluyla Abhazya ile Türkiye Cumhuriyeti ve Ortadoğu ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine de çalışacaktır.

Bugüne kadar Türkiye’deki Abhaz kültür merkezleri sayesinde Türkiye ve şehirleriyle iyi komşuluk ve arkadaşlık ilişkileri kurma yolunda önceki yıllara göre önemli ilerlemeler olduğunu vurgulamak isterim. Hala da uzun vadeli sorunları çözmek için stratejik projeler geliştirmeye çalışıyoruz.

Türk Parlamentosunun, yurttaşımızın yoğun olduğu yerlerde, Abhaz dilini öğrenme fırsatı veren yasanın kabulünün önemine değinmeden geçemeyeceğim. Bu olay, genç kuşaklara atalarının ana dilini öğrenmeleri için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu sayede halkımız daha fazla birleşecek ve Abhaz dilinin Abhazya dışında da yaygınlaşması mümkün olabilecek. Abhazya ileri doğru giderken, bizim de tek yürek gibi birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Ortaya koyduğumuz sorunlarımızı da güçlerimizi birleştirerek ve yardımlaşarak çözmeliyiz.

Düzenlenen Konferansın barışı ve Abhazya’nın uluslararası saygınlığını güçlendireceğine inanıyorum. 01.07.2012

Çeviri: Ender Tiftikçi (KEÇHA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz