Fiili işsizlik artışta

0
376

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından 15 ekim tarihinde açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Temmuz 2012 dönem sonuçlarını değerlendirdiği raporunu açıkladı.

DİSK-AR, işsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olması nedeniyle, Türkiye’de işsizliğin olduğundan düşük görüldüğüne dikkat çekerken, umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranının TÜİK’in açıkladığı gibi yüzde 8.4 değil, yüzde 14.21, işsiz sayısının ise 2 milyon 373 bin değil, 4 milyon 223 bin olduğunu belirtti. Buna ek olarak gizli işsiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiğinde işsizlik oranının yüzde 16.6 düzeyinde gerçekleştiği ifade edildi.

Raporda, gençler açısından ise şu değerlendirmeler yapıldı: “Her iki gençten biri kayıt dışı çalışırken, umudu kesik işsizlerle birlikte her 4 gençten biri işsiz. 9 bin işsiz gence karşı 594 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç var.”

Kadınlar için çalışma yaşamına katılmanın son derece zor olduğu belirtilen raporda, “İşgücüne katılım oranı kadınlar için yüzde 30.3 düzeyinde. Çalışma çağındaki her üç kadından yaklaşık sadece biri çalışıyor. Lise ve üzeri eğitime sahip kadınlar erkeklere göre 2 kat daha fazla işsizlik gerçeği ile yüzleşiyor. Üniversiteli kadınlarda işsiz sayısı bir önceki aya göre 55 bin arttı” denildi.

Rapora göre, kayıt dışı oransal olarak gerilese de hala kriz öncesi değerlerin üzerinde. 2008 Temmuz dönemi ile karşılaştırıldığında kayıt dışı istihdam 202 bin artmış durumda. Hükümetin temel istihdam stratejisi olan güvencesiz çalışma ise hızla yaygınlaşıyor. 2009 yılı Temmuz dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 31 artarak, 1 milyon 687 binden, 2 milyon 193 bine yükseldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz