Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kimlik

“1923 yılına kadar Biga’nın Adıge köylerinde, delegeler yılda bir toplanır, kararlar alırdı. Bu töre haline gelirdi. Böyle bir Kurultayda –Xase- yaralayıcı, öldürücü silah bulundurmak ayıp ilan edildi. 1980 yılına kadar kesinlikle uyuldu. Üniversiteye giden gençler bu kararı bozdu.

Yine bir Kurultayda Bjeduğ, Abzeh, Şapsığ vs. gibi kimliklerin sorulması ayıp ilan edilmiş. Yalnız Adıge kullanılacak. Biga köylerinde buna o kadar uyuldu ki, Biga’da Adıgelerin yüzde biri Bjeduğ veya Abzeh olduğunu bilmezdi. Bu soruyla ilk defa dernekte karşılaştım. Bilmiyordum, dedeme sordum. ‘Evladım, biz bu sorunu 50 yıl önce çözmüştük. Sizin dernek hala bunlarla uğraşıyorsa çok yazık’ dedi. Dedem o kararın alındığı Kurultayda, köyümüzün delegesiymiş, çok üzüldü. ‘Ulus olmak için tek üst kimlik etrafında toplanılması gerektiğini, Teavun Cemiyeti’nin bu konudaki kararını’ uzun uzun anlattı.”

Muammer Tuncel anlatmıştı. Etkilenip paylaşmak istediğimi söylemiş ve onay almıştım. Devamı var Dedemizin anlattıklarının:

“Çerkes Teavun Cemiyeti’nin Adıgeler için Latin harflerle alfabeler bastırdığını, köy odalarında 1923 yılına kadar Latin harfler ile Çerkesçe okuma yazma öğreten okullar açtığını, bugün Türkiye’de kullanılan alfabenin önce Adıgeler tarafından kullanıldığını, Mustafa Kemal’in Sarayburnu’nda kara tahtada yeni diye gösterdiği harflerin Adıge alfabesi ile aynı olduğunu, hatta X ve Q harflerinin de Adıge alfabesinde olduğunu, sonradan Türk alfabesinden X ve Q nun çıkarıldığını söyledi.

Hazırlanan alfabe Cumhuriyetten sonra Adıgelere yasak edildi. İnsanlar korkutulduğu için imha edildi.”

Yaşar Güven
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.

Yazarın Diğer Yazıları

‘Kürt Sorunu’na Çerkes çözümü

Çerkes Ethem: ‘Sorunların çözümü için farklı dillere ve inançlara özgürlük tanınmalı’… Taner Akçam’ın “Yüzyıllık Apartheid” kitabını okudum. Bilmediğim birçok şeyi öğrenirken bildiklerime dair hafıza tazelemek...

Чэркэсхэм…

Дэ щэрыщэу зы гугъэ дыхуэныкъуэщ. Хэхэс, Iэпхъуэн, хэкугъэ бгынэ, лъэпкъ гъэкIуэд... Хэкум гъэзэжын, ЗэхъуэкIыныгъэшхуэ, Кавказ зэгуэт... ДэдэIуащ, деджащ, дыхэтащ/дыпсэуащ, къыдгурыIуащ... Lуэхухэр зыпымыIуу уокIуэкIэ, екIуэкIынущ. «Чэркэсхэм щэрыщэу зы гугъэ дыхуэныкъуэщ» псалъэ...

Çerkeslere…

Bize yeni bir hedef gerekli. Muhaceret, göç, sürgün, soykırım… Dönüş, Devrim, Birleşik Kafkasya… Dinledik, okuduk, içinde olduk/yaşadık, anladık… Süreçler halen devam ediyor, edecek. “Çerkeslere yeni bir hedef gerekli” cümlesinden kasıt,...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img