Türkiye hukuktan sınıfta kaldı

0
435

Washington merkezli düşünce kuruluşu Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) 2012 yılı “Hukukun Üstünlüğü Endeksi”ni açıkladı. Yayınlanan yıllık raporda Türkiye, hukukun üstünlüğü konusunda 97 ülke arasında 71. oldu.

Hükümetin yetkilerinin sınırlandırılması, yolsuzluğun ortadan kaldırılması, düzen ve güvenlik, temel haklar, hükümetin şeffaflığı, düzenleyici uygulama, sivil yargı ve ceza yargısı kriterleri ele alınarak değerlendirmelerin yapıldığı raporda Türkiye büyük bir başarısızlığa imza attı.

Aynı rapora göre Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında konumlandırılan Türkiye, ceza adaleti açısından 71. asayiş ve güvenlik açısından 70. sırada bulunurken, sivil yargı sisteminde ise 44. sırada yerini aldı. Değerlendirmelere göre AKP hükümetinin hesap verebilirlik boyutuyla ve temel haklar konularında da gerilerde bulunuyor. 97 ülke arasında Türkiye, hükümetin hesap verilebilirliği açısından 68. sırada, temel haklar konusunda ise 76. sırada kendine yerini buluyor.

Dünya Adalet Projesi’nin raporunda, Türkiye’nin temel hakların korunmasında “geri” kalmasına neden olarak, hukuk sistemine yapılan siyasi müdahaleler ve ifade özgürlüğünün korunmasındaki eksiklikler gösterildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz