Barış görüşmeleri yeniden!

0
399

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ardından yeni yılın hemen ertesinde BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmesi, müzakere sürecinde yeni bir dönem başlattı.

Görüşmeye ilişkin sızan ilk bilgi, Öcalan’ın, “Hedef Kürt sorunun çözümü kapsamında silaha ihtiyaç duyulmayacak bir ortamın yaratılması. PKK’nın silahsızlandırılması. Bu doğrultuda müzakerelere başlandı. Herkes dikkatli ve hassas olsun” dediği iddiası oldu.

İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan’la görüşen Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, hassas bir süreçten geçildiğini belirterek, “Başından beri söylediğimiz bu sürecin, barışa evrilmesi konusunda kim ne katkı sunarsa gerçekten memnun oluruz. Aynı zamanda basına da söylüyorum hassas süreçlerden geçiyoruz. İnşallah olumlu bir noktaya varır” dedi. Başbakan Erdoğan, Öcalan ile sürdürülen görüşmeleri değerlendirerek şöyle konuştu:

“Bu yeni başlamış bir süreç değil. Bizim buradaki bütün gayretimiz, terörle mücadelede başarılı olabilmek, huzur ve refahı tam manasıyla ülkemizin dört bir köşesine getirebilmektir. Bu konuyla ilgili olayın bizim açımızdan iki ayağı var. Bir devlet ayağıdır, iki siyaset ayağıdır. Biz burada bu inceliği koruyarak bir yol takip ediyoruz. Burada da daha önce başladığımız bir süreci devam ettirmenin gayreti içindeyiz. Daha önce, hükümet ederken siyasetin enstrümanları vardır dedik.

Bu konudaki en önemli enstrüman istihbarat teşkilatıdır. Bunu içerde ve dışarda en etkili biçimde kullanıyoruz. Bu dünyanın her tarafında böyledir. Bu adımı attık, atıyoruz ve atacağız.”

CHP’den AKP’ye kredi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Öcalan’la gerçekleşen görüşmeler hakkında; “AKP’ye yeni kredi açıyoruz, sorunu çözün” dedi. 10 yılda bu hükümetin Kürt sorunu konusunda kararlı ve tutarlı bir politika izlemediğini herkesin bildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu ‘’Bu ülkede kan dökülmesini istemiyoruz. Akılla, mantıkla, sağduyuyla, tarihsel birikimimizle bu sorunu aşabiliriz” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ise parti grup toplantısındaki konuşmasında, Başbakan’aağır sözlerle yüklendi. Başbakan Erdoğan için ‘Recep Tayyip Öcalan’ ifadesini kullanarakşöyle konuştu: “Şimdi sorarım sizlere, müzakere ve müzakereden sızan başlıklar ihanetindaniskası değildir de nedir? Türkiye’nin çökmesi, Türk milletinin parçalanması için daha ne yapılacak, daha neler uygulamaya koyulacaktır? “Bahçeli,CHP’nin tutumunu da eleştirerek,“İhanet yarışına sözüm ona kredi açarak, önyargılı değiliz diyerek rol kapmaya çalışmaktadır” dedi.

Barzani’den yazılı açıklama

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Barzani, desteğini yazılı bir açıklama ileduyurdu.Barzani’nin Sözcüsü Ümid Sabah’ın yayınladığı açıklamada, “Sayın Mesud Barzani, Türkiye ve Öcalan arasında gerçekleşen görüşmelerden çok mutlu ve umutlu. Barzani görüşmeleri çok büyük bir adım olarak değerlendiriyor ve takdir ediyor. Yapılan görüşmenin, savaşın ve şiddetin sonlanması, barışın pekiştirilmesi, Kürt meselesinin barışçıl çözülmesi yolunda ciddi ve etkili bir başlangıç olmasını temenni ediyor” ifadeleri kullanıldı.

ABD’den görüşmelere destek

İmralı’da Öcalan ile MİT arasında yapılan görüşmelere ABD’den destek geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, İmralı’daki görüşmelerle ilgili, “Görüşmelerin, pozitif bir gelişme olduğunu düşünüyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz