ODTÜ meydan okudu

0
494

Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılmasını izlemek için Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne gelen Başbakan Erdoğan, öğrencilerin protestosu ile karşılaştı. “Bilim satan emperyalist savaş çığırtkanı Tayyip ODTÜ’den defol” pankartı taşıyan öğrenciler polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. 3 bin polisin görevlendirildiği ODTÜ’de, polisin müdahalesi sonrasında bir öğrenci beyin kanaması geçirirken, çok sayıda öğrenci de gözaltına alındı.

ODTÜ protestosunun ardında tv kanallarında açıklama yapan Başbakan Erdoğan, üniversite yönetimini samimi bulmadığını belirterek, “Sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlarsa bu ülke batmış” dedi. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben şuna üzülüyorum. Siz nasıl bir üniversite yönetimisiniz ki, orada o gün, Türkiye Göktürk-2’yi fırlatacak, gururlanmamız lazım. Bu öğrencilerin gururlanması, ‘seyredelim’ demesi lazım. Yani ‘Şuralara dev ekranlar koyun da izleyelim’ demeleri gerekirken, orada gelip lastik yakıyorlar. Bunu yapan kim?”

ODTÜ’de yaşanan olayların ardından 20 Aralık’ta polis saldırılarını protesto amaçlı boykot yapıldı. Öğrencive akademisyenler “Polis varsa Ders Yok! ODTÜ’de ders vermiyoruz, derslere girmiyoruz” diyerek dersleri boykot etti.

ODTÜ’de yaşanan olayların ardından Marmara, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Galatasaray ve Mimar Sinan Üniversiteleri yönetimleri tarafından ortak açıklama yapıldı. Açıklamaya Afyon Kocatepe, Bezmialem Vakıf, Bingöl, Hacettepe, İstanbul, Sabahattin Zaim ve Uşak Üniversiteleri’nden destek geldi. Göktürk-2 uydusu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasında yaşanan şiddet olaylarının üzüntüyle karşılandığını ve olaylara karışan üniversite öğrencilerinin kınandığı bildirildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Galatasaray, Ankara ve Boğaziçi Üniversiteleri akademisyenleri ise demokratik haklarını kullanmak isteyen öğrencilere uygulanan şiddeti kabul edilmez bulduklarını söyleyerek, üniversite yönetimlerinin ODTÜ’deki öğrenci protestosunu kınamasına tepki göstererek, öğrencilere destek verdiklerini açıkladılar. Öte yandan ODTÜ Rektörü Prof. Ahmet Acar polisin sert müdahalesini eleştirerek, “ODTÜ’de protesto ilk kez görülen bir şey değil. İnanamadığımız ölçüde güç kullandı polis, kreşlerin olduğu bölge dahil gaz bombaları, kampüsün orta yerinde gaz ve ses bombaları atıldı. Ben görmedim ama öğrencilerin dövüldüğü bilgileri var. Oysa polis yanlış gördüyse yakalayıp gözaltına alır, dövmek ne demek? Biz nasıl öğrencilerden protestolarını barışçıl yapmasını istiyorsak, bunu da kabul edemeyiz” diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya olaylarla ilgili YÖK Denetleme Kurulu’nu görevlendirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz