Suriyeli Çerkesler ve anavatan

0
389

Suriye’de yaşanan savaşın ardından Adıgey’e 452 kişi (98 aile) geldi, bunların 346’sı Adıgey’de kaldı, geri kalanların bir kısmı Kafkasya’nın diğer bölgelerine gitti, bir kısmı ise Suriye’ye döndü. Adıgey Cumhuriyeti Geri Dönüşçüler Adaptasyon Merkezinde 184 geri dönüşçü için geçici ikamet kaydı alındı.

Kabardey-Balkar’a yaklaşık 400 kişi geldi. İki cumhuriyete gelenlerin çoğunluğu Çerkes, aralarında Abazalar, Osetler, Çeçenler, Dağıstanlılar ve Balkarlar da var. Çoğunluğu sanatoryumlarda kalıyor. Adıgey’e gelenlerin bir bölümü köylere yerleştirildi. Ayrıca Karaçay-Çerkes’e de yaklaşık 30 kişi geldi.

Abhazya’da ise neredeyse sorunsuz bir süreç yaşandı. Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık 40 kişi Abhazya’ya geldi, Kasım ortasında toplam rakam 103’e ulaştı. Çoğunluğu karma Abaza-Adıge ailelerinden oluşan dönüşçülerin kısa süre içinde vatandaşlık işlemleri yapıldı, yetişkinlerin tamamına yakını istihdam edilip maddi yardım yapıldı. Geçici barınma masrafları karşılandı ve daire verilmesine başlandı. Okul çağındaki çocuklar ve gençler, ilk ve orta öğretim kurumları ile Abhazya Devlet Üniversitesinde derslere başladı.

Tahtamukay bölgesi

Adıgey’in Tahtamukay bölge yönetimi, Adıgey’in Panahes köyüne yerleşen Suriyeli Çerkesler için yeni yıl hediyeleri hazırladı.

Adıgey Başbakanı Murat Kumpilov geri dönüşçüler için kendi imkanlarıyla beyaz eşya yardımında bulundu. Bazı işadamları da Adıgey’in yeni sakinlerine destekte bulunuyor.

Tahtamukay bölgesinde Suriyeli geri dönüşçüler için yeni barınma imkanları oluşturulmaya çalışılıyor. Yerleşenler için Rusça dersleri düzenleniyor, çocuklar okullara ve anaokullarına yerleştiriliyor.

Maykop

Kuban Çerkesleri, Adıgey’e yerleşen Suriyeli Çerkesler için topladıkları gıda, giyecek ve maddi yardımları Maykop’a ulaştırdı. Krasnodar Kray Uspenski bölgesinin üç köyündeki Adıgeler, anavatanlarına dönen Suriyeli Çerkesler için bir yardım kampanyası başlattı. (Ajanskafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz