Afyon Kocatepe Üniversitesi Kafkas Kültürünü Yaşatma ve Araştırma Kulübü

0
563

Çeşitli illerden Afyon’a gelen, okul içinde Çerkes müziği çalarak, mahalli oyunlar oynayarak tanışan Çerkeslerin öncülüğünde üniversite bünyesinde yeni kurulan bir kulüp. Bünyesinde farklı halklardan 103 üye var. Aktif olarak çaba gösteren ise 45-50 üye.

Halk dansı ekibi oluşturdular. Okul bünyesinde yaptıkları sunum Afyon yerel kanalı Kanal3’te yayınlandı.

Kurucu üye Deniz Kaygın anlatıyor: “Kulübümüzün amacı adı üstünde Kafkas kültürünü yaymak, sahip çıkmak ve atalarımızdan bize kadar gelmiş tüm dünyaya örnek teşkil eden örf, adet, gelenek ve göreneklerimizi tanıtmaktır. Bu amaçlarımız doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Geleceğe dair planlarımızda Kafkas kültürünü, ülkemizde yaşayan Çerkes haklarına yakışır bir şekilde ülkemizin üniversitelerine öncülük yaparak tanıtmak ve bunu gelenekselleştirmek var. Eğlenmenin yanında Kafkas haklarının bu coğrafyayı oluşturan temellerinden biri olduğu gerçeğinden hareketle kimliklerini yaşatmak mücadelesine katkı koymak istiyoruz. Ülkemizde yaşayan bütün halklara açık bir yaklaşımımız var. Ve bunu sadece Çerkeslik için değil kültür veyaşatılması gereken değerler için yapıyoruz.

Fazla bir destek göremiyoruz, hepimiz öğrenciyiz, kendi bütçemize uygun şekilde hareket etmek zorunda kalıyoruz. Bu da bizi kısıtlıyor bir noktada. İlgi çekici şeyleri daha ön planda tutarak (akordeon ve doli kursu, dans çalışmaları, çevre Çerkes köylerine geziler vb.) faaliyetlerimizi herkese açık halde sürdürmeye çalışıyoruz. Yönetim kadromuzla, danışman hocamız Öğr. Grv. Kayhan Donat’ın ve tabii ki destek olan herkesin katkısıyla bu kültüre sahip çıkmaya çalışıyoruz. İnsanlara; Kafkasya bölgesinden göç yapmak zorunda kalanlara yapılan zulümlerden, o dönemin şartlarında ve sonrasında yaşanılan zorluklar ve zorbalıklardan bahsediyoruz. Yapılan katliamların gözardı edilmemesi için çabalıyoruz. Ve bunu yaptığımız etkinliklerle insanları sıkmadan anlatmak istiyoruz. Birçok eksiğimiz olmasına karşın sempati topluyor ve konuşuluyoruz. Umarım hedeflediğimiz herşey gerçekleşir ve bu işi geleneksel ve şenliksel boyuta dökeriz.”

Öğrenci harçlıklarından ayırdıkları katkılarla doli ve akordeon edinen gençler, dans kıyafetleri konusunda arayış içinde. Konuyla ilgili katkı sunabilecek okurlarımıza, irtibat konusunda gazetemizin yardımcı olacağını iletelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz