Muhatabımız Karadeniz değil Rusya’dır!

0
666

Kafkas Dernekleri Federasyonu KAFFED Yönetim Kurulu, 21 Mayıs Sürgün ve Soykırımı Anma etkinliğinin 2013 yılında Samsun’da yapılması yönünde karar almıştı.

Ankara Çerkes Derneği ise 21 Mayıs etkinliği için şu duyuruyu yaptı:
21 Mayıs 1864;
2014 Kış Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Soçi’de, Kbaada Vadisinde, Rusça adıyla Krasnaya Polyana (Kızıl Çayır)’da yüzbinlerce Çerkes’in katledildiği 100 yıldan uzun süren Rus-Çerkes savaşının resmen bittiğinin ve Rus askerlerinin resmigeçidiyle Çerkesya’nın Çerkeslerden arındırıldığının resmen ilan edildiği tarihtir. 21 Mayıs Çerkes sürgününün ve soykırımının Rus makamları tarafından birinci ağızdan ilan edildiği tarihtir.

Ve
1864’ten bu yana Rusya’nın Çerkeslere karşı tutumunda hiçbir değişiklik olmamıştır. Bundan 149 yıl önce kendi topraklarından söküp attığı Çerkeslerin bugün kendi anavatanlarına dönmelerinin önündeki en büyük engel yine Rusya’nın kendisidir. Suriye Çerkeslerinin anavatanlarına dönmelerini kotalarla, yerine getirilmesi imkânsız resmi prosedürlerle, Duma kararlarıyla engellemekte, soykırımdan ve sürgünden kurtularak kendi topraklarında kalabilen az sayıdaki Çerkes’in bugüne kadar var olan hakları dahi kırpılmakta, kendi ülkelerinde dilsiz, kültürsüz bir topluluk haline dönüştürülmeye çalışılmakta, pek çok ayrı parçaya ayrılmış ve her bir parçası farklı bir isimle anılan kendi vatanlarına yabancılaştırılmaya çalışılmaktadır. Soykırımın ve sürgünün topraklarında Soçi’de Çerkeslere rağmen Olimpiyat oyunları organize etmektedir.

Fakat biz Çerkesler bütün bunlara ve aradan geçen 149 yıla rağmen “Vardık, Varız ve Var olacağız!” 21 Mayıslar bizim bu var olma yolundaki irademizin bir göstergesidir. Direniştir, başkaldırıdır, diriliştir. Tüm zalimlere inat, Çerkesya’nın yeniden var olma mücadelesidir.
Öyleyse bizler artık geçmişte kaybettiklerimiz için ağlamayacağız! Geleceğimizi inşa etmek için yüksek sesle maruz kaldığımız haksızlıkları haykıracağız ve adalet arayacağız!

Adalet için bu 21 Mayıs’ta Karadeniz’in kıyılarında değil, sokaklarda ve elçilik önlerinde olacağız. Çünkü bizim muhatabımız Karadeniz değil, Rusya’dır!

ANKARA ÇERKES DERNEĞİ Yönetim Kurulu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz