İstanbul Çerkes Derneği 1. yılını kutladı

0
560

İstanbul Çerkes Derneği, kuruluşunun birinci yılını Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde kutladı. 27 Ocak’ta gerçekleştirilen ve Ankara Çerkes Derneği grubu Elbruz’un danslarıyla yeraldığı etkinlik; Nartların Sesi (Şahin Arıkan), Betül Bilgin, İshak Akbay ve Tambi Cemuk’un şarkılarıyla renklendi.

Sunuculuğunu Ayla Demirtaş ve İshak Akbay’ın yaptığı gecenin açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Halis Din, konuşmasında “…Hepimizin malumudur ki geçmişe dönük mücadelemiz 150 yıl önce yaşadığımız soykırım hususundadır. Geçen 21 Mayıs’ta yine burada ifade ettiğimizi bu vesile ile tekrar söylüyoruz. Bundan sonra da söylemeye devam edeceğiz. 21 Mayıs tarihiyle sembolleşen soykırımı, başta bu olayın mirasçısı Rusya kabul etmeli ve uluslararası hukuka göre gereğini yapmalıdır. Ancak üzülerek görüyoruz ki yüzyıllar öncesinden başlayan soykırım bugün hala devam etmektedir.

… 2014 yılında Çerkesya’nın kadim başkenti ve soykırımın merkezi Soçi’de düzenlenecek olimpiyatlar etik olmaktan çok uzaktır. Olimpiyatların gerek tanıtım aşamalarında gerekse diğer çalışmalarında ‘Çerkes’ adının dahi anılmadığı  Soçi’de şu ana kadar olanların özeti kısaca tarihi çarpıtma, doğal tahribat ve kültürel soykırımdır.

…Yine bugün Suriye’de yaşananlar karşısında Rusya Federasyonu tarafından alınan karar, tarihi sorumluluktan uzak ve tarihe not düşülecek kararlardan biri olmuştur.

… Diasporanın en büyük kısmını barındıran Türkiye Cumhuriyeti de kültürel ve kimliksel unsurların korunması ve yaşatılması için gerekli adımları atmalı, mevcut çalışmaları daha kapsayıcı bir şekilde sekteye uğratmadan devam ettirmelidir. Bir dilin bir ülkede yaşam alanı bulması o ülkenin fevkaladeliğini gösterir.” dedi.

Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi başkanı Nusret Baş da bir konuşma yaparak Suriye’deki Çerkeslerin yaşadığı trajediye dikkat çekti.

Etkinliğe katılan misafirler arasında, Suriye`den gelip Türkiye`deki soydaşlarına sığınan ve Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi tarafından Türkiye`nin çeşitli yerlerinde yerleştirilen çok sayıda Suriyeli Çerkes de vardı. Geç saatlere kadar süren kutlama, Çerkes kıyafetleri defilesiyle sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz