Ezberbozan açıklama… Kaliforniya Üniversitesi’nden dilbilimci Ayla Bozkurt Applebaum, anadil tartışmalarıyla ilgili konuştu: ‘Dil hiçbir zaman tehdit unsuru olmamıştır. Ama farklı dillerin toplumu zenginleştirdiğine ilişkin büyük kanıtlar var’

Gündemden düşmeyen anadil tartışmalarıyla ilgili çarpıcı açıklama… ABD Santa Barbara’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde Ses Bilim ve Kuzey Batı Kafkas Dilleri üzerine çalışan dilbilimci Ayla Bozkurt Applebaum AKŞAM’ın sorularını yanıtladı. İnsanların anadilleriyle konuşmasının hiçbir zaman tehdit unsuru olmayacağını belirten Applebaum, ‘Dil tek başına ayrı bir ulus olmayı belirlemez’ diyerek şöyle konuştu:

3 resmi dilli isviçre

– Aynı dili konuşan insanlar farklı bağımsız ülkeler oluşturabilir ya da farklı dilleri konuşan insanlar aynı devlet bütünlüğü içinde birlikte yaşayabilir. Örneğin İngiltere ve İskoçya bugün aynı dili konuştukları ve küçük bir coğrafyayı paylaştıkları halde birbirlerinden politik olarak tamamen ayrılıp farklı iki ülke olmak üzereler. Bunun yanı sıra İsviçre’de üç resmi dil bir arada.

Çok dilli yaşamak

– BİRBİRİNDEN farklı dillerin, kültürlerin bir arada yaşadığı toplumlarda bilimde, teknolojide, sanatta, bir şekilde yaratıcı fikirler, ürünler daha çok gelişiyor. O nedenle çok dilliliğin bir toplumda kısıtlanması bugünkü dünya koşullarında imkansız. Çok dilliliği başarıyla yöneten birçok ülke var. Hindistan bunların arasında… Hindistan’da 20’nin üzerinde yerel dil var ve Hindistan’da bugün ortalama bir insan kendi yerel dili, Hintçe ve İngilizce olmak üzere en az üç dil konuşuyor.

Kaybolmuşluk hissi

– İNSANIN kendini ifade etme biçimlerinin en temeli olan anadil, kendilik algımızın ve kimliğimizin en önemli parçalarından biri. Dillerini ve kültürlerini ifade edemeyen guruplarda kaybolmuşluk hissi, kızgınlık, kendini değersiz hissetme duygusu, sosyal ve kültürel olarak çok değerli bir şeyi kaybetmiş olmanın acısı ve sorumluluğu yaygın olarak gözlenebilen davranışlar.

Seray Şahinler

Gazeteci

(Akşam Gazetesi)

 

Sayı : 2013 05