“Çeçenofobi’ye izin vermeyin”

0
515

Uluslararası insan hakları organizasyonu “Save Chechnya Campaign” ve Paris merkezli Kafkasya Çalışmaları Derneği (Association d’études Caucasiennes), Boston olayları ve buna bağlı olarak yükselen Çeçenofobi hakkında ortak bir mektup yayımladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Sayın Barack Obama Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı, Sayın Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı, Sayın John F. Kerry, ABD İçişleri Güvenlik Departmanı Sekreteri, Sayın Janet Napolitano ABD Adalet Bakanı, Sayın Eric H. Holder, Jr., ABD Senatosu Senatörleri, ABD Temsilciler Meclisi Üyeleri, Massachusetts Valisi, Sayın Deval Patrick, Boston Belediye Başkanı, Sayın Thomas M. Menino, Medya kuruluşları temsilcileri, İnsan hakları organizasyonları temsilcileri
Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları

 

21.04.2013, Paris

Konu:

Boston Olayları ve Çeçenofobi

Sayın Başkan, Sayın Başkan Yardımcısı, Sayın Dışişleri Bakanı, Sayın İçişleri Güvenlik Departmanı Sekreteri Sayın Adalet Bakanı, Sayın Senatör, Sayın Temsilci, Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı

Boston’da yaşanan terörist saldırının kurbanlarının yakınlarına en içten taziyelerimizi, yaralananlara ise geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Acınızı ve üzüntünüzü paylaşıyoruz. 1994 yılından bu yana Rus devlet terörizmine onbinlercesi çocuk olmak üzere yüzbinden fazla masum sivili kurban vermiş olmalarından ötürü, hislerinizi Çeçen halkından daha iyi anlayabilecek başka bir millet yoktur.

Ne yazık ki, şüphelilerin kimliklerinin tespit edilmesiyle birlikte medyada tüm Çeçen halkına yönelik bir linç kampanyası başlatıldı. Oysa şüphelilerin, etnik kökenlerinin ya da dini inançlarının işlenilen bu suçta herhangi bir etkisi bulunmamaktadır ve bireysel olarak işlenmiş kabul edilemez bir hareketten ibarettir. Amerika Birleşik Devletleri’nde daha önce işlenilmiş benzeri terörist saldırılarda şüphelilerin ya da faillerin etnik kimliklerinin böylesine yoğun bir şekilde gündemde tutulduğuna daha önce hiç şahit olmadık. Ancak, yaşanan son terörist eylemde, şüphelilerin kimliklerinin tespit edildiği andan itibaren, yanyana kullanılan “teröristler” ve “Çeçenler” tanımlamalarının dünyanın dört bir yanındaki radyo ve televizyon yayınlarından binlerce defa işittik ve gazetelerden, internet sitelerinden okuduk. Bu tutuma çok sayıda örnek verilebilir olmasına karşın, Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşmiş Milletler’deki eski Daimi Temsilcisi John Bolton‘un medyada yer alan şu sözleri ise genel bilgisizlik ve yoğun nefretin bir simgesi: “Bu insanlar katildir! Bu konuda herhangi bir hata yapılmaması gerekir. Uzun yıllardır Rusya’dan bağımsızlık elde etmek için verilen mücadele ve İslami radikalizm nedeniyle, terörizm, Çeçenya’da bir yaşam biçimi oldu“.

Şüphelilerin ya da faillerin etnik kimliklerini ön plana çıkarmak, sadece kötü önyargıların kalıplaşmasına ve tüm bir ulus hakkında olumsuz düşüncelerin doğmasına yardım etmektedir. Nitekim bu durumun bir yansıması olarak, 19 Nisan gününden bu yana Amerika Birleşik Devletleri merkezli IP adreslerinden onlarca nefret dolu ve intikam amaçlı mesaj aldık. Bu durum, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan etnik azınlığın can güvenlikleri konusunda bizleri endişelendirmekte ve onların ırkçı saldırılara maruz kalabileceklerini düşündürtmektedir. Arkadaşları, komşuları, sınıf arkadaşları ya da meslektaşları artık bu ailelere şüpheyle yaklaşacak ve geride kalan tüm hayatlarını, terörist olmadıklarını açıklamak, parçası olmadıkları bir eylemin utancını üzerlerinde taşımak ve sürekli diken üstünde kalmak zorunda olarak geçirecekler.

İnsanoğlu olarak yapımız gereği bilmediğimiz şeylerden korkmaktayız. Yaşanan son trajik olaylar bir kez daha kanıtlamıştır ki, dünya kamuoyunun büyük bir bölümü Çeçenler ve Çeçenya’da yaşanılanlar hakkkında herhangi bilgiye sahip değildir. Ancak şu andan itibaren, bu durumu değiştirmek bizlerin elinde, hep beraber barışı, dostluğu ve insancıllığı inşa etmek için çalışabiliriz ve her türden radikalizm, terör ya da diğer suçlara karşı birlikte mücadele edebiliriz. Lütfen bir Çeçenofibi’nin oluşmasına müsaade etmeyin, üzerimize bir çizgi çekmek yerine daha iyi bir dünya için bize elinizi uzatın.

Saygılarımızla,

Mairbek Vatchagaev, Kafkasya Çalışmaları Derneği Başkanı (http://www.chechen.org)

  1. Burak Öztaş, Save Chechnya Campaign Genel Koordinatörü (http://www.savechechnya.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz