AKP, polis ordusunu çoğaltıyor

0
462

İçişleri Bakanı Muammer Güler, stadyumlar, üniversiteler ve yurtların güvenliğini yapılacak düzenlemeyle koruma memurlarının üstleneceğini açıkladı. İlk etapta on bin koruma memuru alınacağını belirten Güler, koruma memurlarının polis gibi olaylara müdahale yetkisi olacağını ifade etti.

Koruma memurlarının Emniyet teşkilatı bünyesinde olacağını ve polis gibi acil olaylara müdahale yetkisinin olacağını ifade eden Güler, “Adli polisler gelene kadar olaylara müdahalede bulunacaklar, özlük hakları da polisle neredeyse eşit olacak. Düzenlemenin bu yasama dönemine yetişmesi zor. Ancak yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu. Üniversitelerde özel güvenlikçilerin yerine koruma memurlarının görevlendirilmesiyle ilgili düzenleme akademi dünyasında tartışma yarattı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Yalçın Karatepe, basının, sivil toplumun ve sokakların denetim altına alınmasından sonra otoriteye itiraz eden yegane yerler olarak geriye kalan üniversitelerin de iktidar tarafından dikensiz gül bahçesine dönüştürülmek istendiğini savundu. Karatepe, üniversitelerde asayiş sorunu olmadığını, görüşlerini ifade eden öğrencilerin basında olay var gibi gösterildiğini söyledi.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raşit Kaya da düzenlemeyi “Tek kelimeyle eyvah” diye yorumladı. Üniversiteleri polisle bastırmak isteğinin üniversite özerkliğiyle bağdaşmayacağını söyleyen Kaya, “Polisin varlığı provokasyonları mı önleyecek yoksa yeni bir provokasyon nedeni mi olacak? Türkiye ’nin, başka ülkelerin pratiklerine bakacak olursak kolluk kuvvetleriyle üniversitelerin sesinin kısılamayacağını görürüz. Okulda kolluk kuvveti hiçbir yerde demokrasinin bir parçası olarak görülmemiştir. Bu uygulama hiçbir siyasal iktidar döneminde de akılcı olmaz” dedi.

 

Sayı : 2013 06