Atina Almanya’dan savaş tazminatı istiyor

0
662

Ekonomik krizde en büyük mali yardımı aldığı Almanya’yla ilişkileri gerilen Atina yönetimi, 1943′te Almanya’nın Kalavrita’da yaptığı toplu katliama karşılık tazminat talebi hazırlığı yapıyor.

2000 yılında Kalavrita’yı ziyaret eden Almanya cumhurbaşkanı üzüntüsünü dile getirirken, resmi bir özür dilemediği gibi herhangi bir tazminattan da bahsetmemişti.

Yunan hükümeti tazminat ve kredinin geri ödenmesinin talep edildiği 80 sayfalık bir rapor hazırladı. Atina, toplamda 162 milyar euro talep ediyor. 108 milyar euro kullanılamayacak hale getirilen altyapı için, 54 milyar euro ise alınan kredi için. Devlet şu an raporun Berlin’e yollanıp yollanmayacağına karar verme aşamasında.

Ama Yunanistan için karar vermek zor, çünkü savaş zamanında en büyük düşmanı olan Almanya şu anda en önemli ekonomik destekçisi. Yunanistan’ı ekonomik krizden kurtarmak için sağlanan yardımlarda aslan payını Almanya ödedi. Ayrıca krizdeki Yunanistan için ikinci bir borç ödeneği hazırlaması da gündemde.

Kalavrita’da ne olmuştu?

13 Aralık 1943’te II. Dünya Savaşı’nın en büyük suçlarından Kalavrita’da işlenmişti. Kasabada yaşayan 12 yaş üzeri tüm erkek nüfus katledildi. Vahşet, öldürülen Alman askerlerinin misillemesi niteliğindeydi. Kadınların ve çocukların tutulduğu okullar dışında, Kalavrita adeta yerle bir edildi.

Kalavrita’daki okul binası müzeye dönüştürülmüş. Kurbanların cep saatleri ve kimlik kartları burada sergileniyor. 83 yaşındaki Giorgos Dimopoulos gözleri dolarken “İnsanların çığlıklarını, ağlamalarını, dua edişlerini hatırlıyorum. Güneş dahi yangınlardan kırmızıya dönmüştü sanki. Her gün, annemin, tepeden aşağı babamın parçalanmış vücudunu sürüklemesini tekrar görüyorum” diyor.

 

Sayı : 2013 06