Danimarka Çerkes Kültür Derneği kuruldu

0
543

Geçtiğimiz Mart ayı başında dernekleşme kararı alan Danimarka’daki Türkiye kökenli Çerkesler, 28 Nisan’da ”Danimarka Çerkes Kültür Derneği”’ni resmen kurarak, yaptıkları Olağan Genel Kurul Toplantısı ile dernek yönetimini belirlediler.

Daha önce sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta oluşturdukları grubu dernekleştirmek için bir aydan fazla süredir çalışmalar yürüten Danimarka’daki Türkiye kökenli Çerkesler, 28 Nisan’da yaptıkları bir toplantı ile ”Danimarka Çerkes Kültür Derneği”ni resmen duyurdular.

Tüm Kafkas kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak faaliyette yürütecek olan derneğin sadece kültürel faaliyetler yürütecek bir dernek olacağı açıklandı.

Dernek yönetim kurulu adına bir açıklama yapan yönetim kurulu başkanı Yavuz Canbolat, ”Çerkes adı ile bilinen Türk Vatandaşları olarak bizler; Kültürel değerlerimizi yitirmemek, kültürümüzü yaşatmak, dilimizi, müziğimizi, tarihimizi, folklorumuzu, çocuklarımıza doğru öğreterek geleceğe taşımak istiyoruz. Her daim büyük gayret sarf eden, demokrat, barışçı, özgürlükçü, katılımcı, ülke bütünlüğüne saygılı, çok kültürlülüğün ülke zararına değil aksine yararına olacağına inanan bir sivil toplum örgütüyüz” dedi.

Amaçlarının, Çerkes kültür değerlerini derlemek, korumak, basın-yayın yolu ile bu kültürel coğrafi zenginlikleri yaşadıkları ülkeye ve dünyaya kazandırmak olduğunu belirten Yavuz Canbolat açıklamasında ayrıca şunları dedi:

”Çerkes’ler olarak, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda en çok çaba sarf eden, ter döken, kan ve şehit veren yurttaşların başında yer almaktayız. Vatandaşı olduğumuz ülkeye canla, başla, sadakatle hizmet etmek ve içinde yaşadığımız toplumlar ile uyumlu, kardeşçe bir dayanışma içerisinde yaşamak, aile terbiyemizin ve özgün törelerimizin gereğidir. Türkiye’nin bilgi bütünlüğü ve Anadolu kültürünün korunması ve tanıtılması alanlarında, hiçbir kültür grubundan daha az sorumluluk ve hak sahibi değiliz. Bizler Çerkes’ler olarak cennet misali iki güzel vatana sahibiz. Tarihi anavatanımız Kuzey Kafkasya ve doğup büyüdüğümüz vatanımız Türkiye. Her ikisi de bizimi için çok değerlidir ve onlara zarar vermek isteyen hiçbir kuvvet bizi kendi yanında bulamayacaktır”.

Danimarka Çerkes Kültür Derneği yönetim kurulu:

Başkan Yavuz Canbolat, Başkan yardımcıları Turan Hangisi ve Perihan Fırat, Kasiyer  Şevki Nart, Muhasebe Can Varan, Bilişim ve Web yöneticisi Tuner Budanur, Sekreter Özlem Ildan Nart, Etkinlik Nasibe, Etkinlik Düzenleme Yard. Orkun Nart.  Halkla İlişkiler Sorumlusu Şafak Yekta Görmez.
YK üyesi  Ahmet Seyhan.  Yedek üyeler: Sinan Arslan,

(Haber)

 

Sayı : 2013 06