Dünya Çerkes Birliği Maykop’ta toplantı yaptı

0
647

Dünya Çerkes Birliği (DÇB) yönetim kurulu, 18 Mayıs’ta Maykop’ta toplantı yaptı. Toplantıda önce Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ndeki Suriye Çerkeslerinin durumu görüşüldü. 23 ailenin, cumhurbaşkanı Kanokov’un da desteğiyle ev alınarak yerleştirildiği ve sanatoryumda kalan 53 aile için de ev alınması için çalışma yapıldığı belirtildi.

Suriye’deki Çerkeslerin anavatana getirilmesiyle ilgili Duma’daki parlamenterlerle işbirliği yapılması ve cumhuriyetlerin başkanları aracılığıyla Putin’e müracaat edilmesi konusu tartışıldı. Suriye Çerkeslerinden İlyas Khuray,“Ben savaştan çıkıp geldim. Söylediklerimizi karar olarak alalım. Suriye’de bizimle beraber, Asetin, Karaçay, Çeçen, Balkar, Dağıstanlı olmak üzere tüm Kafkas halklarından insanlar var. Onlar da derneğimizin çatısı altında. Hepsini beraber düşünmeli, diğer cumhuriyeleri de çalışmalara katmalıyız” diyerek görüşünü bildirdi.

DÇB başkanı Hauti Sohrokov, cumhurbaşkanlarının Putin’e gönderilmesinin derhal karara bağlanması gerektiğini söyleyerek, “Sadece DÇB bünyesinde bırakmayalım. Halkla Nalçik ve Maykop’ta mitingler yaparak dünyadaki Çerkeslerin seslerini duyuralım. Abhazya, Nalçik, Maykop, Çerkesk ve Çeçenistan’da eş zamanlı mitingler düzenleyelim. Bir organizasyon komitesi kuralım” dedi.

Sürgünün 150. Yılı programı için bir program hazırlanmasıyla ilgili Hafitse Muhammed, Adam Bogus, Muhammed Çerkesov, Çemişo Gazi ve Mecid Çaçuh’tan oluşan bir komite kurulmasına ve

ayrıca Olimpiyat Komitesi ile görüşme yapılması konusunda bir proje hazırlanmasına karar verildi.

Toplantının bir başka gündem maddesi de Rusya Federasyonu’nda“Adıge Günü”olarak

bir gün belirlenerek bayram ilan edilmesi konusuydu. Sohrokov’un “Kültürümüzle,

geçmişimizle gururlanacağımız, sevinç içinde kutlayacağımız bir günümüz olsun. Eylül’ün 3. Cumartesisini belirleyelim” önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

Necdet Hatam, “Tek literatür diline geçmek için çalışmalar yapmalıyız. Aynı sesleri aynı

harflerle ifade etmeliyiz. Birbirimizi anlamayınca Rusça konuşmaya başlıyoruz. Bir çalışma komitesi kuralım” önerisinde bulundu.

DÇB’nin bir sonraki toplantısı Eylül ayının ikinci yarısında yapılacak.

(http://istanbulkafkaskultur.

net/?p=1081)

 

Sayı : 2013 06