Fransızların ‘Hollande aşkı’ azalıyor

0
478

Guardian gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ülke içinde destek kaybettiğine ilişkin bir habere geniş yer ayırdı.

“Fransa’nın cumhurbaşkanına aşkı azalıyor” başlıklı haberde, Fransız liderin son bir senesinin Sosyalistlerin tahminlerinden de daha kötü geçtiği yazıyor. İşsizlik oranını düşürme, büyümeyi artırma, bütçe açığı ve Avrupa’daki kemer sıkma politikalarına karşı tutumu, Fransız liderin hayal kırıklığı yarattığı alanlar olarak gösteriliyor.

Gazetenin haberine göre, anketlerde Fransız lidere olan destek dörtte üç oranında düştü, solcu seçmenlerin de François Hollande’a güveni azaldı. Guardian gazetesi, Hollande’ın destek kaybetmesini, ekonomik krize ve Fransız liderin ‘yumuşak tarzına’ bağlıyor. Yine anketlere göre, Fransız halkı hükümetin ekonomi politikasıyla nereye varmak istediğini kestiremiyor veya planlarını bilerek halktan sakladığını düşünüyor.

François Hollande’ın yıl sonuna kadar düşürme vaadinde bulunduğu işsizlik oranları 1996’dan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 10.6’ya kadar çıktı ve işsizlerin sayısı 3.2 milyonu buldu.

Guardian gazetesi özellikle işsiz sayısındaki artışın Fransız liderin destek kaybetmesinde büyük rol oynadığı yorumunu yapıyor. Fransa’nın geçen yıla göre daha bölünmüş bir ülke olduğu belirtilen yorum yazısında, Fransa’daki gidişatın Avrupa’nın geneline de doğrudan olumsuz etkisi olduğu belirtiliyor. (BBC Türkçe)

 

Sayı : 2013 06