İngiltere’nin açıklaması tepki topladı

0
497

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın, terörist tehdit nedeniyle Kuzey Kafkasya’ya gidilmemesini tavsiye etmesi kızgınlık yarattı.

“Gidilmemesi önerilen” ve haritada kırmızı renkle ifade edilen hatta Dağıstan, İnguşetya, Çeçenya ve Stavropol Bölgesi’nin bir bölümü yer alıyor. İlk tepki Çeçenya cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov’dan geldi. Kadirov, “İngiltere Dışişleri Bakanlığı Kuzey Kafkasya’ya gidilmesini tavsiye etmiyormuş. Tüm sorumluluğu üzerime alarak Çeçenya’nın İngiltere’den daha güvenli olduğunu söylüyorum. Hoşgeldiniz” dedi. Ardından haber ajansları hızla yorum yapmaya başladı.

Stavropol valisi Valery Zerenkov, bölgenin güvenli olduğunu ve Avrupa, Amerika ve diğer ülkelerden yılda binlerce turist geldiğini belirtti.. İnguşetya ve Dağıstan yöneticileri bu yoruma Rusya Federasyonu (RF) yetkililerinin tepki vermesi gerektiğini söyledi. Dağıstan Parlamentosu Halklar Arası İlişkiler ve Dini Birlikler Komitesi başkanı Kamil Davdiyev, “Dağıstan, Çeçenya ve İnguşetya RF içinde, bu durumda tavsiye tüm RF için geçerli olmalı” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın “zorunluluk dışında gidilmesi önerilmez” olarak gösterdiği sarı hatta ise Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar, Kuzey ve Güney Osetya ile sınırlı. Adıgey Cumhuriyeti, Krasnodar Bölgesi, Stavropol Bölgesi’nin bir kısmı ve Kalmık Cumhuriyeti ise “Gitmeden önce danışınız” ibaresiyle işaretlenmiş.

 

Sayı : 2013 06