Medet Önlü’nün öldürülmesi protesto edildi

0
504

Suikast sonucu Ankara’daki işyerinde öldürülen Çeçen İçkerya Fahri Konsolosu Medet Önlü, en son geçen ay, ABD ‘deki Boston Maratonu’nda yaşanan bombalı saldırılarla ilgili bir televizyon programına katılarak bombalı saldırı olayının kurmaca olduğunu, Çeçen halkının terörizmle bağdaştırılmak istendiğini, bombalı olayın zanlıları 2 Çeçen kardeşin ise kurban olarak seçildiklerini iddia etmişti.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ile MİT’in ortak yürüttüğü soruşturma kapsamında Balgat’ta birçok güvenlik kamerasında inceleme yapıldı ve iki şüpheli belirlendi. Katilin Rusya Federasyonu vatandaşı Çeçen Ruslan Kemal olduğu tesbit edildi. Ruslan Kemal’in suikasttan bir gün sonra Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Çeçenistan uçağı kalkmadan önce gözaltına alındığı ve olayla ilgisi olmadığına kanaat getirildikten sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

Ruslan Kemal’i serbest bırakan polis, televizyon ve gazetelerde görüntüsü yayınlanan güvenlik kamerası kayıtlarındaki şüpheli yeşil tişörtlü kişinin Dayı Murat lakaplı Murat Aluç olduğunu belirledi. Görüntülerdeki ismi tanıyan birçok tanık emniyete ihbarda bulundu. Polis bu gelişme üzerine Aluç’u aramaya başladı. Cezaevinden bir süre önce çıkan ve organize suç örgütü davasından yargılanan Murat Aluç, olaydan sonra sırra kadem bastı. Tanıklar, Aluç’un Çeçenya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’un adamları ile görüştüğünü de söyledi.

Medet Önlü’nün öldürülmesi, Ankara’da suikastın düzenlendiği çalışma ofisi önünde ve İstanbul’da Rusya Federasyonu (RF) Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak Ankara Çerkes Derneği, Kafkasya Forumu, Kafkas Vakfı, Jıneps Gazetesi, İKKD Genç(İstanbul Kafkas Kültür Derneği Genç), Birleşik Kafkasya Derneği, İstanbul Çerkes Derneği, Kafkasevi, Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ortak basın açıklaması okundu.

Basın bildirisinde, ” Bu suikast, Türkiye’de Çeçen halkına karşı işlenen bir dizi cinayetin son halkasıydı. Daha önce öldürülen Çeçen liderlerde olduğu gibi, bu cinayetin de baş zanlısı Rusya Federasyonu’dur. Putin’in düşman gördüğü isimleri dünyanın neresinde olursa olsun hedef alacaklarını açıklamasıyla başlayan bu cinayetler, bugüne dek dünyanın dört bir yanında gerçekleştirildi.” denildi.

İşlenen cinayetlerin Çeçenler’in iç hesaplaşmaları olarak değerlendirilmesinin de eleştirildiği bildiride şu ifadeler de yer aldı: “AK Parti hükümeti bu şekilde, saldırılara yönelik sorumluluğundan kurtulma çabası içindedir. Türkiye kendi sınırları içinde pervasızca cinayetler işleyen RF ile ilişkilerini egemenlik hakları bağlamında yeniden ele almalıdır. Her türlü olanağı kullanarak yaygın şekilde istihbarat toplayan, tehditlere başvuran ve saldırılar gerçekleştiren cinayet şebekesi dağıtılmalı, sorumluları cezalandırılmalıdır”

 

Sayı : 2013 06