Mızıka Havaları

0
854

Eskişehir – Oklubalı köyü (Hakurinehable)

Çetaw Çağlan, Mamış Şıble, Nexuşe Bahtiyar ve Allahberdi Özbey; Eskişehir-Oklubalı Köyü müziklerinden oluşan bir albüm çıkardı. Albümde yer alan köy tanıtımı:

1556’dan sonra başlayıp 1864’e kadar süren Kafkas-Rus savaşları Çerkesya’nın Ruslar tarafından işgaliyle sonuçlanmıştır. Rus çarı 2.Aleksander Çerkesler’e “Vadilerdeki oturduğunuz yerden çıkıp size gösterilen ovalardaki yerlere iskan edeceksiniz ya da sürgün edileceksiniz” ültimatomunu verir. Çerkesler’in %95’i bu ültimatomu kabul etmez ve vatanlarından sürgün edilir. %5 gibi çaresiz bir azınlık ovalara iskan ettirilmek suretiyle bırakılır. Şimdi Adığey Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Hakurine Hable, 1859 yılında, o zamanlar çiftlikler halinde dağlık vadilerinde yaşayan Abzah sülalelerin çıkartılmasıyla kurulmuştur.

İskan edildikleri bölgede yenilgi ve esareti kabul etmeyen Abzah aileler 1864 yılında Meretıko Hacı Zekeriya Bey önderliğinde vatanı terk ederler. Bunlara civar kabilelerden Ubıh, Bjeduğ, Besleney, Abazin, Çemguy, Şapsığlar’dan da sülaleler katılır. Meretıko Hacı Zekeriya Bey yanındaki Thamatelerle birlikte Sultan Abdülaziz ile görüşüp kendilerine yer gösterilmesini ister. Padişah kendisine “mahiyetiyle birlikte istediği yere yerleşebilir” diye belge verir. Halk Kafkasya’dan gemilerle getirilir. Bir kısmı İstanbul üzerinden Oklubalı’nın şimdi bulunduğu yere yerleştirilir. Böylece Oklubalı köyü tahmini 1865-1866 yıllarında kurulur. Bir kısmı da Bulgaristan’a yerleştirilir. Burada Topallar köyünü kurarlar. 1878’de Osmanlının Balkanlar’da yenilmesiyle buradan da çıkarılan halk Oklubalı’na gelir.

Abzah sülaleler:

1-Meretıko, 2-Awutle(Mezako), 3-Bidanıko, 4-Birseyko, 5-Apiş, 6-Çetaw, 7-Brant, 8-K’uaş, 9-Ğuç’e, 10-Sax’u, 11-Çüyeko, 12-Xut, 13-Haets’ıq’u, 14-K’ır

Bjeduğ sülaleler:

1-Hacemıko, 2-X’ot (Haçesko)

Ç’emguy sülaleler:

1-Mamış (Ferhatıko), 2-Klov

Besleney sülaleler:

1-Nexuşe, 2-Canbek, 3-Biyiko (Ceguaq’o)

Hatıkuay sülaleler:

-Baceko

Şapsığ sülaleler:

-Batkeri

Ubıh sülaleler:

1-Deçen, 2-Tuğa (Köydeki Kabardeylar’ın geneli Kafkasya’da Kabardey bölgesinde Yincig ırmağı yakınlardaki Ts’ımp’a Hable’den gelmişler.

Kabardey’den gelen sülaleler:

1-Ts’ımp’a, 2-Dışek, 3-Pşemaho, 4-Allahberdi, 5-Debağo, 7-Bala, 8-X’ux’ğa, 9-Bağ, 10-Karma, 11-Thaçoko, 12-Tawbike, 13-Şamoko

Abaze sülaleler:

1-A-Brakua, 2-Pekiz, 3-A-Jıya, 4-Karden, 5-Agıra (Agıralar Aşkharıwa bölgesinden gelmişler. Diğerleri Aşuwa olup geldikleri yer Kuban’ın doğduğu yerler ve Şegerey civarıdır.)

Çerkesler yaklaşık 150 yıldır bu topraklarda var olma mücadelesi vermektedir. İşte bu hazırlamış olduğumuz CD Eskişehir Bölgesi Çerkesleri’nin kendilerine münhasır ata mirası kültürlerini yansıtan müziklerden oluşmuştur. Dedelerimizi rahmetle anıyoruz.


Albüm İçeriği

Woridada-Konuşma-Hakurnehabl zefako-Tleperüş

  1. Kaw Naci yizefako
  2. Kızeko yiwored
  3. Arallah-Tleperüş
  4. Çetaw Rıza yiwored
  5. Karakız yizefako
  6. Yunan zawom yiwored
  7. Şermetme yatalkin
  8. Mamış Servet yizefako
  9. Haforteç’ah
  10. Nexuşe Reyhan yizefako
  11. Hunhabiç Bilal yizefako
  12. Şırış kaşö (Cemazil)
  13. Zefako Çako
  14. Hakurnehabl Zefako
  15. Zefak’oj
  16. Oklubal çape
  17. Eleğuale Zefako
  18. Ferzane yizafako
  19. Cegur kejow

 

Sayı : 2013 06