Silovikler Nalçik’te protesto edildi

0
492

Nalçik’te Rodina sineması önünde toplanan grup, güvenlik güçlerinin yasa dışı eylemleri ve insan hakları ihlallerini protesto etti.

Eylemde 29 yaşındaki oğlu silovikler tarafından kaçırılan Muradin Berov’a söz verildi. Baba Berov’un ifadesine göre, oğlu İnal Berov 6 Mart 2012’de kaçırıldı, işkence altında hiçbir ilgisi olmayan bir suçu itiraf etmek zorunda bırakıldı. Daha sonra suçlamalar geri çekildi ve İnal Berov aklandı. Baba Berov, oğluna işkence eden polisler hakkında dava açtığını, ancak davanın kasten uzatıldığını kaydediyor.  Muradin Berov, “Burada güvenlik organları, savcılık temsilcileri ve diğer yetkililerin olacağını düşünmüştüm, çünkü bahsettiğimiz problemler onların sorumluk alanına giriyor. Ama görülen o ki, insan haklarının korunması sadece mağdurlar ve insan hakları savunucularına kaldı. Savcılık, soruşturma organları, yargı nerede?” şeklinde konuştu.

Çegem şehrinden Zamir Bekşokov mitingde 16 yaşındaki oğlu ve arkadaşının Çegem emniyetinde nasıl dövüldüğünü anlattı. Bekşokov’un ifadesine göre, 12 Ekim 2012’de, akşam saatlerinde 16 yaşındaki oğlu ve oğlunun 14 yaşındaki arkadaşı Asker Kursakov üç polis tarafından önce sokak ortasında dövüldü, sonra da emniyete götürüldü. Bekşokov “Çocukları, evden çıktıklarından 40 dakika sonra aramaya başladık. Telefonları sessizdi. 2 saat kadar sonra Asker cevap verdi ve karakolda olduklarını, kimliklerini götürmemiz gerektiğini söyledi. Ben oğlumu hastaneye kollarımda götürdüm, iki gün bilinçsiz şekilde yattı” dedi.

Askerin annesi Culetta Kursakova da çocuklarını çıkarmak için karakola gittiklerinde neyle karşılaştıklarını şu sözlerle anlattı: “Çocukları neden aldıklarını sorduğumuzda polislerden biri ‘onları sağ bulduğunuz için sevinin, herhangi bir ormanlıkta ölü bulmadınız’ dedi” Kursakova, çocukların dövülmesi olayına karışan üç polisin kovulduğunu ve haklarına yetkilerini aşmaktan dava açıldığını da kaydetti.

Hasanıya kasabasından Murat Kaytayev, kardeşi Alim Kaytayev’in 22 Ocak’tan itibaren kayıp olduğunu, ondan bir gün önce de Hasanıyalı İsmail Baluyev’in kaybolduğunu, FSB ve savcılığa başvurduklarını ancak hiçbir netice alınamadığını anlattı. (ajanskafkas)

 

Sayı : 2013 06