Suriye Çerkesleri, Ahmet Davutoğlu ile görüştü

0
536

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’ye gelip Nizip barınma merkezine yerleştirilen Suriye Çerkeslerinin de aralarında bulunduğu Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi, Çerkes Hakları İnisiyatifi ve Çerkes Dernekleri Federasyonu’ndan oluşan heyeti kabul etti. Dışişleri Konutu’nda gerçekleşen kabulde Suriye Çerkesleri adına bir konuşma yapan İsmet Jerashu, Türkiye’nin kendilerine gösterdiği ilgi nedeniyle Davutoğlu’na teşekkür etti ve kendilerine yapılan iyilikleri hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getirdi. Davutoğlu ise bunun görevleri olduğunu belirterek, “Aramızda sınırlar olabilir ama gönüllerimiz arasında hiç sınır yok. Sizin derdiniz bizim derdimizdir” dedi.

Türkiye’nin tüm Suriyelilerin dertleriyle yakından ilgilendiğini ifade eden Davutoğlu, bugüne kadar çok acılar çeken Suriye Çerkeslerinin sorunlarının çözümü için de yardımcı olmaya devam edeceklerini vurguladı. Türkiye’nin, her zaman Çerkeslerin yanında olacağını söyleyen Davutoğlu, Çerkeslerin Suriye’den çıkmak istediklerini öğrenir öğrenmez ilgili makamlara hemen talimat verildiğini ve gerekli tedbirlerin alındığını anlattı. Davutoğlu, bir an önce Suriye’ye huzurun gelmesi ve Çerkeslerin sağ ve salim evlerine dönmesi temennisinde bulunarak, “Ama şunu bilin ki Türkiye sizin evinizdir. Bizler de sizin aileniziz. Hiçbir zaman, hiçbir yerde mazlumları yalnız bırakmadık. Suriye’deki Çerkeslerin çektikleri zorlukları biliyoruz. Onların her birine ulaşacak şekilde yardımcı olacağız” diye konuştu.

Heyette yer alan Suriye Çerkesleri, Suriye’de kalan ailelerine de yardım edilmesini talep etti. Davutoğlu, bunun için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade ederek, “Kimin sıcak bir yuvaya, barınacak bir yere ihtiyacı varsa onları Türkiye’ye getireceğiz. Orada bıraktığınız evlatlarınızı Allah muhafaza eylesin” şeklinde konuştu.

Bir Suriye Çerkesinin, ‘Misafirlik üç günlük olur’ sözleri üzerine Davutoğlu, “Hazır yediğinizi düşünmeyin. Biz sizin evinize gelseydik, siz bizimle aşınızı, ekmeğinizi paylaşmaz mıydınız? Biz de şimdi onu paylaşıyoruz” dedi.

 

Sayı : 2013 06