Türkiye’de çeşitli illerde 21 Mayıs etkinlikleri

0
430

Eskişehir

Nuri Tandoğdu’nun kurduğu Nartajans, Çerkes sürgünün 149.Yıldönümü için 25 Mayıs’ta Çarşı Camii’nde mevlüt okuttu.

Konya

Ilgın ilçesine bağlı İhsaniye köyündeki 21 Mayıs Anıtı önünde düzenlenen anma programında konuşan Adige Dil Derneği Başkanı Ali İhsan Tarı, “Büyük Çerkes Sürgünü dünya tarihinin en dramatik olayıdır. Çerkeslerin dil bilmeden, nereye gittiklerini bilmeden çıkmak zorunda kaldıkları yolculuklarda yaşananları düşünmek dahi insanın kanını dondurmaktadır” diye konuştu.

Anma programında, Çerkes gençleri tarafından hazırlanan Sürgün Orotoryosu da sergilendi.

Kırşehir

Kırşehir’de toplanan Çerkesler basın açıklaması ile 1864’te yapılan soykırım ve zulmü kınadı.  Çerkesler adına açıklama yapan Nur Kaplan, “Onurlu bir direnişe rağmen Çerkesler, büyük devletlerin ve çarlık Rusya’nın politikaları nedeni ile soykırıma uğradı” dedi.

Balıkesir

Balıkesir Adige-Çerkes Derneği Gençlik Komisyonu tarafından hazırlanan anma gecesinde konuşan Dernek Başkanı Erhan Savkaf, 149 yıl geçmesine rağmen soykırımın halen kabul edilmediğini ve soykırımın dünya tarafından tanınması gerektiğini dile getirdi.

Kocaeli

Kocaeli Kafkas Kültür Derneği tarafından düzenlenen anma programı, saygı duruşuyla başladı. Programın konuşmacı konuğu araştırmacı yazar Yalçın Karadaş, Çerkes sürgününü anlattı. Karadaş, bilinenin aksine Rus-Kafkas savaşının 1800’lü yıllarda başlamadığını söyleyerek, “Bu savaş 1500’lü yıllardan beri var. Kafkasyalılar o dönemden beridir Ruslarla sürekli savaşmak zorunda kalıyor. Ruslarla yaşanan savaşın sebebi din değildir.

Kafkasya’daki Müslüman Çerkesler sürüldü, Hıristiyan Çerkesler de sürüldü. Sürülmeyen Hıristiyan Kafkasyalılar ise Ruslar tarafından katledildi. Bu savaş din üzerine kurulu bir savaş değil, ekonomik bir savaştır” dedi.

Tokat

Tokat Çerkes Derneği’nin düzenlediği sürgün programında, Apik Aydın İpek tarafından Adigece dua okundu.

Dernek başkanı Handan Yeşilyurt, 21 Mayısların artık bir acı günü değil diriliş günü olması gerektiğini belirtti. Suriye Çerkeslerinden bir kadın, Suriye’den Türkiye’ye göçlerini yani bir nevi 2. sürgünü anlattı.

Dernek gençlerinin oluşturduğu koro, Yistanbulako ağıtını seslendirdi. Program, Akhamın Mesut Güneş’in okuduğu Sürgün Andı ile bitti.

Eskişehir

Nuri Tandoğdu’nun kurduğu Nartajans, Çerkes sürgünün 149.Yıldönümü için 25 Mayıs’ta Çarşı Camii’nde mevlüt okuttu.

 

Sayı : 2013 06