Abhazya Savaşı gazileri birlik çağrısı yaptı

0
566

Abhazya Özgürlük Savaşı’nın Abhazya, Kabardey-Balkar, Adıgey ve Karaçay-Çerkesli gazileri, Sohum’da yaptıkları basın açıklamasında Abhaz ve Adıge halkları arasında ayrılık yaratmaya yönelik  çalışmaların başarılı olamayacağını vurguladı. Savaş gazileri, son yıllarda özellikle Gürcistan’ın Abhazlar ve Adigelerin arasını açmaya yönelik çalışmalarına dikkat çekti.

 

Abhazya’nın zaferle sonuçlanan 1992-93 Bağımsızlık Savaşı’nın 20. Yıldönümü yaklaşmaktadır. O görkemli zafer gününden bu güne kadar geçen yıllar, halkımız için tarihin önemli, zorlu ve olaylarla dolu yılları olmuştur, fakat şimdi çok daha güçlü ve daha çok sayıda düşmana karşı nihai zaferin kazanılması önümüzde önemli bir görev olarak duruyor.

Halkarımızın birliği ve kardeşliğini yansıtan Abhazya’nın özgürlüğü için verilen mücadele, halklarımızın mutluluğu ve hayallerini kapsayan ortak kaderimiz haline gelmiştir.

19. yüzyılda yaşanan trajediler ve halklarımızın yıllar boyu birbirinden izole edilmesi sonucu, kardeşlik ruhu ve kan bağları sonsuza kadar sönmüş, Adigeler ve Abhazlar arasındaki ortak köken bilinci yok olmuş, şanlı geçmişimiz tamamen unutulmuş gibiydi.

Ancak neyse ki, bunun gerçek olmadığı görüldü. Abhazya’nın özgürlük mücadelesinde biz birbirimizi yeniden keşfedebildik, birbirinden izole geçen yılların ortak ulusal karakterimizi ve özlemlerimizi yok edemediğini gördük.

Biz, binyıllardır süren şanlı geçmişimizi tarihin arşivine gömülmesine izin veremezdik, bu şanlı geçmişimiz şimdi yaşadığı gibi halklarımız gelecek nesillerinde de yaşayacaktır. Bu şanlı tarihte Adigeler ve Abhazlar iç içe geçmişlerdir. Bu nedenle Abhaz soyadı olan pek çok kişinin atası Adigedir, Adige soyadı olanın atası Abhazdır.

Halklarımızın yaşamında sınır engelleri ve ayrım hatları hiç bir zaman olmamıştır, bizim tarihimiz bambaşkadır. Bu yüzden tarihi ve toprak anlaşmazlıklarını bizim halklarımıza dayatma girişimleri tutarsız ve başarısızlığa mahkûmdur. Bu emellerin arkasında siyasi amaçlarla aramıza nifak sokarak tarihsel belleğimizi silme çabaları sezilmektedir.

Adigeler ve Abhazların hiçbir zaman böyle iddiaları yoktu, bugün de olması için hiçbir gerekçe yoktur. Kafkas Savaşının Abhaz mı, Adige mi, hangi köyde sona erdiği önemli değildir. Özgürlükleri ve kendi topraklarında yaşam hakkı için savaşan ve hep beraber sürgünün acı kaderini paylaşan atalarımız bunu hiç düşünmemişlerdi. Bu trajik olaylara ilişkin anılarını yazan yabancı gözlemcilerin, anılarında bazen kimin Abhaz, kimin Adige olduğunu belirlemekte zorluk çekmesi tesadüf değildir. Bu gerçekler apaçık ortada değil mi? Şimdi bu büyük geçmişi unutmak ve ortak topraklarımızda yatan atalarımızın kemiklerini sızlatmak için herhangi haklı bir nedenimiz var mı?

Biz Abhazya’nın özgürlüğü için savaşan Abhaz ve Adige gazileri – başka hiç kimse bizim kadar kardeşliğin değerlerini bilemez. Savaş meydanlarından geri dönemeyen gençlerin anıları hafızalarımızda taptazedir ve asla silinmeyecektir. Belki Sohum üzerinde zafer bayrağının dalgalandığı gündeki hayallerimiz tam olarak gerçekleşememiştir.

Ama en önemlisi – Abhazya’nın bağımsız ve tanınan bir ülke haline geldiğidir. Evet, bugün bizim birçok sorunumuz var, ama önümüzde tüm hayatlarını halklarımızın birliğine ve kardeşliğine adamış Vladislav Ardzinba, Yuri Kalmıkov, Sultan Sosnaliyev ve diğer yüce kahramanların örnekleri bulunmaktadır.

Eğer biz onlar tarafından çizilen yolu izlersek, hepimiz için tüm zorlukların üstesinden gelebilmemiz ve halklarımızın esenlik ve refahını sağlamamız mümkün olacaktır.

İnanıyoruz ki soydaş halklarımız arasına anlaşmazlık tohumları ekmeye yönelik sorumsuz ve partizan popülist yaklaşımların kamuoyu üzerinde ciddi bir etkisi olamayacaktır.

Fakat bu çabalar, halklarımız arasında her düzeydeki ilişkilerin genişletilmesi ve güçlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu konuda biz gaziler insiyatif almaya hazırız.

Anzor Goov – Kabardey Balkar Cumhuriyeti Gönüllüsü, Leon Madalyası sahibi

Levan Mikaa – Abhazya Milli Kahramanı

Aslan Abaev – Kabardey Balkar Cumhuriyeti Gönüllüsü, Abhazya Milli Kahramanı

Aydemir Berirov – Adigey Gönüllüsü

Batal Djapua – Savaş gazisi, Abhazya Leon Madalyası sahibi

Timur Nadaraya – Leon Madalyası sahibi

Ahra Bjaniya – Gazi, Adigey Cumhuriyeti Parlamentosu milletvekili

Anzor Psaun – Kabardey Balkar Cumhuriyeti Gönüllüsü, Leon Madalyası sahibi

Aden Bogus – Adige Gönüllüsü, Leon Madalyası sahibi

Muhamed Kilba – Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Gönüllüsü, Abhazya Milli Kahramanı

Zaur Borov – Kabardey Balkar Cumhuriyeti Gönüllüsü, Leon Madalyası sahibi

Aslan Bitokov – Kabardey Balkar Cumhuriyeti Gönüllüsü, Leon Madalyası sahibi

Aslan Mırzey – Kabardey Balkar Cumhuriyeti Gönüllüsü, Abhazya Milli Kahramanı

Kaynak: Apsnypress (http://apsnypress.info) ve ApsuaTv (http://www.apsua.tv/tur/)

 

Sayı : 2013 07