Ankara Çerkes Derneği Genel Kurul yaptı

0
491

Ankara Çerkes Derneği (AÇD) seçimleri, 9 Haziran’da AÇD’nin Beştepe’deki binasında gerçekleştirildi. 300 kişinin izlediği, 500 seçmenin oy kullandığı seçimde İlhan Önder’ e ait liste ile Yinal Kozok’a ait liste yarıştı. Seçim Yinal Kozok’un listesinin 301, İlhan Önder’in listesinin ise 199 oy alması ile sonuçlandı.

Yinal Kozok, AÇD’ye ikinci kez başkan seçildi. Seçimler barışçıl bir şekilde geçerken tarafların seçim öncesi ve sonrası birbirlerini kutladıkları görüldü. AÇD, tarihinin en yüksek katılımlı seçimini de gerçekleştirmiş oldu. Açıklanan seçmen listesinde 1637 seçmen kayıtlı olduğu halde seçime katılanların toplam sayısı 500 kişiydi. Kayıtlı seçmenlerin bir bölümünün il dışına naklen gitmiş olabileceği diğer bir kısmının ise akibetinin bilinmediği tahmin ediliyor. AÇD’nin reel seçmen sayısının ise 900 civarında olduğu düşünülüyor.

Seçimde yarışan iki listeden Yinal Kozok’un listesi, yenilikçi ve diğer Çerkes örgütlenmeleri ile ortak işler yapmak konusunda istekli ve girişimci olduklarını gerek, geçmiş yönetim döneminde başta Tes-İş Konferans Salonu’nda düzenlenen panel olmak üzere birçok faaliyetlerle göstermişlerdi. Diğer yandan daha önceki yönetimler ilişkilerini Kaf-der ve KAFFED’in kuruluşundan bu yana çizmiş oldukları çizgi çerçevesinde sürdürürken ki bunları Türkiye’de kurulu siyasi partilerin izledikleri Türkiye siyaseti ve RF ile ilişkilere bakış açısı, dönüşçülük gibi kavramlar üzerine şekillendirmişlerdi. Yinal Kozok’un 1. dönem yönetimi çizilen bu dar çerçeveli politikayı değiştirmek amacı ile zaman zaman zorlamalar yapmış, bu zorlamalar bazen KAFFED yönetimi ile Çerkes Derneği yönetimi arasında gerilimlere yol açmıştı. Özet olarak Yinal Kozok yönetimi farklı Çerkes örgütlenmelerini meşru görüp işbirliğine açık olduğunu iddia ederken İlhan Önder listesinin ise bilindik KAFFED-Ankara Derneği politikalarının devamından yana olduğu iddia ediliyor.

Seçim sonuçları, AÇD’nin 1. dönem politikalarının seçmenler tarafından benimsendiğini göstermesinin yanı sıra açılımın devam etmesi gerektiği yönünde de mesaj vermektedir.

Sayı : 2013 07