Çerkes Hasan beyazperdede

0
685

Türk tarihinin ilk kanlı darbesi sayılan 30 Mayıs 1876 darbesi sinema filmi oluyor. Senaryosunu Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın yazdığı film için Kocaeli’de dev platolar kurulacak. Film 2014’te vizyona girecek.

Osmanlı Ordusu’nda Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) rütbesiyle görev yapan bir asker olan Çerkes Hasan, 1850 yılında İstanbul’un Silivri ilçesinde doğdu. Babası İsmail Bey Kafkasya’dan göç etmiş bir Çerkes beyiydi. Çerkes Hasan 1864 yılında Bahriye İdadisine, sonra da Harbiye bölümüne girdi. Ablası Neş’erek Kadın Efendi’nin padişah Abdülaziz’le evlenmesi sonucu padişahın kayınbiraderi oldu. Abdülaziz’in büyük oğlu veliaht Yusuf İzzeddin Efendi’nin yaveri görevine getirildi.

Sultan Abdülaziz’in 30 Mayıs 1876’da askeri darbe ile tahttan indirilmesi ve şüpheli ölümü üzerine, darbecilerin kötü muameleleriyle hastalanan Neş’erek Hanım da 11 Haziran 1876’da vefat etti. Bu olaylardan Abdülaziz’i tahttan indiren devlet görevlilerini sorumlu tutan Çerkes Hasan, 15 Haziran 1876 günü Midhat Paşa’nın konağına giderek hükümet toplantısını bastı. Serasker (Genelkurmay Başkanı) Hüseyin Avni Paşa’yı ve Hariciye Nazırı Mehmed Raşid Paşa’yı öldürdü. Midhat ve Ahmed paşaları da öldürmek için kovaladı. Çerkes Hasan yaralı olarak yakalandığında 10 kişi ölmüş olarak yerde yatıyordu. Olaydan sonra tedavi kabul etmeyen Çerkes Hasan, kısa süren bir duruşma sonucu idama mahkûm edildi ve Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedildi. Bu olay üzerine zaten ruhsal bir bunalımda olan padişah V. Murat’ın durumu daha da kötüleşip aklî melekelerini kaybetti ve tahttan indirilerek yerine II. Abdülhamit geçirildi.

 

Sayı : 2013 07