Gürcistan ve Rusya ilişkileri normalleşecek mi?

0
471

Gürcü ve Rus yetkililer, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin üçüncü görüşmesini Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da gerçekleştirdi.

Gürcistan’ın Rusya ile ilişkileri normalleştirmeden sorumlu özel temsilcisi Zurab Abaşidze ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin’in yaptığı görüşmede, Gürcü mallarının Rusya pazarına girişi ve sınır sorunları ele alındı.
Gürcü mineral sularının hali hazırda Rusya pazarında bulunduğunu ve şarapların da pazara girebileceğini belirten Karasin, sınır meselesiyle ilgili öneride bulundu. Gürcü sınırlarını geçmeden Abhazya ve Güney Osetya’ya gidenlerin büyük sorunlarla karşılaştığını ve bu yüzden sınır geçişiyle ilgili kanunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Karasin, kendilerinin de Gürcü vatandaşları için vize kolaylığı sağlayacaklarını ifade etti.
Tiflis’te hükümet yetkilileri ise Karasin’in önerisiyle ilgili tek karar mekanizmasının Gürcistan olduğunu açıkladı. Yetkililer, Rusya’nın da Abhazya ve Güney Osetya’da diplomatik temsilciliğini kaldırması gerektiğini, çünkü her ülkenin sadece bir temsilcilik hakkı bulunduğunu belirtti.

 

Sayı : 2013 07